Premiera in marile banci americane: actionarii Citigroup voteaza ca bancherii sa primeasca bonusuri mai mici
Actionarii Citigroup au votat impotriva planului salarial pentru directori, o premiera in randul celor mai mari sase banci din SUA, in contextul criticilor ca se acorda bonusuri de milioane de dolari mult prea usor. Votul insa nu obliga conducerea sa renunte la schema salariala, relateaza Bloomberg.
Aproximativ 45% din voturi au fost in favoarea planului salarial propus spre aprobare la adunarea generala anuala a actionarilor Citigroup, potrivit unor rezultate preliminare. Chiar daca votul negativ nu obliga Citigroup sa renunte la planul salarial, presedintele institutiei de credit, Richard Parsons, a declarat ca vor fi operate modificari.
Respingerea planului salarial este o raritate la companiile din Statele Unite, noteaza Bloomberg.
Autoritatile americane au impus limite la pachetele salariale companiilor financiare in contextul ajutoarelor acordate sectorului in timpul crizei.
Chiar daca noile reguli au introdus votul actionarilor in privinta pachetelor salariale pentru conducere, doar 41 de companii din cele 3.000 care compun Russell 3000 Index nu au reusit sa obtina avizul actionarilor, potrivit datelor firmei ISS Proxy Advisory Services.
In acest an, doar trei companii au respins planurile salariale, niciuna dintre acestea banci.
Conducerea Citigroup l-a recompensat pe directorul general, Vikram Pandit, cu un pachet salarial de 15 milioane de dolari pentru anul trecut si i-au acordat un pachet de fidelizare care ar putea valora 40 de milioane de dolari. Actiunile Citigroup au scazut cu 44% anul trecut.
Cele mai mari sase banci din SUA sunt JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup si Wells Fargo.