Cand vine vorba de modalitatea de crestere a pensiilor, noua lege a pensiilor impune o noua metoda de indexare.

Astfel, punctul de pensie va fi majorat anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea salariulul mediu pe economie, luandu-se in calcul indicatorii realizati in anul precedent.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a precizat ca, in 2012, pensiile vor creste cu 5,5%, in conditiile in care inflatia anuala prognozata pentru 2011 este de 5,3%, iar cresterea salariului mediu este de 0,4%. In aceste conditii, punctul de pensie va creste de la 732,8 la 773,1 lei, adica cu 40,3 lei.

Pentru 2011, insa, vestile sunt proaste. “In 2011, punctul de pensie ramane la aceeasi valoare din acest an, adica la 732,8 lei. Noua lege prevede acest lucru”, a spus Ioan Botis, pentru incont.ro.

Legea nu are o prevedere clara in acest sens, dar spune ca “la data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei”. Iar data intrarii in vigoare este 1 ianuarie 2011. Prin urmare, de-a lungul intregului an, pensiile raman inghetate.

In cazul in care noua formula de calcul ar fi fost aplicata inca de anul viitor, pensiile ar fi trebuit sa se majoreze cel putin cu 5,9%, cat este prognoza de inflatie anuala.

De altfel, intentia autoritatilor este de a rupe total legatura dintre punctual de pensie si salariul mediu pe economie, ceea ce se va intampla pana in 2030. Astfel, pana in anul 2020, la indexarea punctului se va lua in calcul, pe langa inflatie, si 50% din cresterea salariului mediu. Incepand cu anul 2021, ponderea salariului mediu se va reduce gradual, cu cate 5 procente in fiecare an, urmand ca din 2030 punctul sa se majoreze doar cu 100% din rata inflatiei realizate in anul anterior.

Ce mai aduce nou legea pensiilor?

-          Cresterea varstei de pensionare pentru femei, la 65 de ani, pana in 2030
-          Cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani si a celui complet la 35 de ani, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor
-          Cresterea varstei de pensionare pentru cadrele militare, politisti, functionari din domeniul ordinii publice si apararii si angajati din penitenciare la 60 de ani, pana in 2030 si a stagiului complet de cotizare la 30 de ani
-          Eliminarea pensiilor speciale (mai putin in cazul magistratilor) si introducerea tuturor categoriilor profesionale in sistemul public de pensii
-          Introducerea obligativitatii platii de contributii sociale in cazul celor platiti pe drepturi de autor sau al persoanelor fizice autorizate
-          Majorarea penalizarii pentru pensionarea anticipata, la 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la implinirea varstei legale de pensionare.

Vezi aici textul integral al legii