Adrian Iovan a fost pilot de Boeing. Cand s-a retras, a primit 15.500 de lei lunar si era ferm convins ca se va descurca fara probleme.

Acum, insa, de cand guvernul a decis sa taie pensiile speciale, i-au ramas doar 2.500 de lei si simte ca toate planurile lui de viitor sunt ruinate. Va avea de suferit inclusiv fiul sau, Albert, caruia nu ii mai poate plati asigurarea de studii.

Iovan este doar unul dintre cei care l-au angajat pe fostul premier Victor Ciorbea sa dea in judecata statul in numele lor. Judecatorii se asteapta la peste 100.000 de cauze.

''Numai in Romania se intampla asa ceva. Pensiile de serviciu sunt asigurate din fonduri speciale, pentru ca militarii au avut suficiente restrictii in timpul carierei. In Franta, un colonel are 3.000 de euro pensie, iar un general poate ajunge la 6.000 de euro'', spune Constantin Savoiu, general de brigada in rezerva si presedintele Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania.

'Indiferent ce sanse au, oamenii trebuie sa dea in judecata statul si e cam dificil, pentru ca de fiecare data cand apar legi neclare, judecatorii sunt cei care trebuie sa imparta dreptatea", spune judecatoarea Laura Andrei, vicepresedinta Tribunalului Bucuresti.

Singurii care nu au astfel de griji sunt sunt chiar judecatorii. Curtea Constitutionala i-a salvat, asa ca pensiile lor speciale nu au fost recalculate.