“Miercuri dimineata vom sti clar care vor fi actiunile pe care le vom face. Daca Guvernul nu prelungeste scutirea de la plata CAS-ului pentru somajul tehnic, atunci patronii vor trimite angajatii direct in somaj”, a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

El a precizat ca in acest an este posibil ca aproximativ 200.000 de angajati sa-si piarda locurile de munca, daca se iau in calcul si salariatii din sectorul bugetar care vor fi dati afara. Dandea a mai spus ca in cadrul misiunii de evaluare a FMI-ului din aceasta saptamana, Guvernul va veni cu masuri concrete de reducere a cheltuielilor bugetare, una dintre ele fiind concedierile din aparatul de stat.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat ca au existat discutii pe tema prelungirii scutirii de la plata CAS-ului pentru patronii care trimit angajatii in somaj tehnic, dar ca se asteapta o evaluare din partea Ministerului de Finante.

“Ministerul de Finante va face o evaluare a impactului acestei masuri asupra bugetului de asigurari sociale si daca bugetul isi va permite, vom prelungi facilitatea pentru patroni”, a declarat Mocanu.

Una dintre putinele masuri anticriza de pe piata muncii, luata de Guvern anul trecut, a fost scutirea de la plata CAS-ului pentru patronii care trimiteau angajatii in somaj tehnic. Masura a fost valabila pana la finele anului 2009.