300.000 de someri din mediul privat in 2010, mai multi ca anul trecut
Numarul salariatilor care vor fi concediati in acest an ar putea depasi cifra de anul trecut, de aproximativ 300.000, sustin patronii. Acestia acuza Guvernul ca nu are nicio viziune de iesire din criza si nu au luat nici o masura pentru sustinerea mediului de afaceri in 2010.
Reprezentantii patronatelor spun ca la inceputul anului 2010 lucrurile sunt mai negre decat in 2009 si ca aceasta situatie se va reflecta in cresterea numarului de someri.
„Desi se vorbeste ca anul acesta va fi anul concedierilor de la stat, nu putem spune ca sectorul privat a iesit din criza. Daca Guvernul nu ia urgent niste masuri care sa ajute mediul de afaceri, putem vorbi la sfarsitul anului de o cifra a somerilor comparabila cu cea de anul trecut. Ne asteptam ca din industrie sa fie concediati anul acesta inca 300.000 de oameni”, a declarat presedintele Patronatului din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini.
Ea a explicat ca cele mai importante masuri pe care statul trebuie sa le ia pentru a ajuta mediul de afaceri sunt prelungirea scutirii de la plata CAS-ului pentru patronii care trimit angajaii in somaj tehnic, eliminarea nedeductibilitatilor pentru conbustibil in cazul firmelor sau adoptarea actului normativ privind ajutoarele de minimis si ridicarea plafonului la 500.000 de euro.
“Sunt lucruri pe care le cerem de anul trecut. Daca nici in al doisprezecelea ceas Guvernul nu face nimic, costurile sociale vor fi greu de suportat”, a spus Grapini.
Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat, totodata, ca alte masuri pe care patronatele le-au propus reprezentantilor Guvernului sunt scutirea de taxe pentru firmele care fac angajari, reducerea evaziunii fiscale, in special in zona produselor accizabile, inghetarea sistemului de taxe si impozite sau anuntarea publica a proiectelor de investitii publice.
“Doar statul poate ajuta economia in perioade de criza. Daca Guvernul nu face nimic pentru reducerea somajului, in loc sa incaseze taxe si impozite de la angajati, va trebui sa plateasca ajutoare de somaj. Daca vom ajunge la un milion de someri, fondurile de pensii si de somaj vor intra in colaps”, a precizat Coraci.
Si sindicatele s-au mobilizat pentru a convinge Guvernul sa ia masuri pentru protectia angajatilor. Cartel Alfa a anuntat ca, incepand de saptamana viitoare, sindicalistii vor picheta Ministerul Finantelor Publice, principala cerinta fiind prelungirea scutirii de la plata CAS pentru somajul tehnic.
Pe acelasi subiect: