“Criza continua si in acest an, iar lunile de iarna vor fi cele mai grele pentru industria si serviciile din Romania. Cerem Guvernului sa puna in aplicare imediat aceasta masura, in caz contrar in urmatoarele trei luni am putea inregistra un numar record de someri”, a declarat presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci.

Potrivit acestuia, cele mai afectate ramuri economice, care au facut cele mai multe concedieri in 2009 au fost industria textila, industria chimica si cea metalurgica. Coraci a precizat ca in cazul in care Guvernul nu continua implementarea masurilor anticriza, Romania ar putea recadea in criza.

“Scutirea de la plata CAS-ului ne va ajuta sa ne pastram angajatii calificati, de care vom avea nevoie la reluarea activitatii. In caz contrar, patronii vor concedia salariatii pe care nu vor mai avea cu ce sa-i plateasca”, a explicat presedinrtele UGIR-1903.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat, pe de alta parte, ca apropximativ un milion de salariati au fost trimisi, prin rotatie, in somaj tehnic, anul trecut, pierderile la bugetul de asigurari sociale insumand aproape 300 de milioane de lei.  

“Daca numai jumatate dintre acesti salariati ar fi fost concediati, Romania ar fi depasit recordul de un million de someri. Dar este posibil sa ajungem in acest an la cifra asta daca nu se prelungeste facilitatea cu somajul tehnic”, a spus Hossu.

Reprezentantii Guvernului vor discuta in sedinta de astazi si despre prelungirea scutirii de la plata CAS-ului in cazul somajului tehnic, Ministerul Finantelor urmand sa faca un studiu de impact asupra bugetului de asigurari sociale.

Ministerul Muncii a decis, anul trecut, ca angajatorii care trimit in somaj tehnic salariatii sa fie scutiti de la plata CAS-ului, aceasta fiind printre putinele masuri anticriza luate pe piata muncii. Masura a fost valabila pana in decembrie 2009.