Istoria grevista a Romaniei, de la pantofarii din Sibiu la sindicalistii parlamentari de astazi
Sindicatele din Romania au anuntat, ca, incepand de astazi, declanseaza cea mai de amploare greva generala din sistemul bugetar din ultimii 20 de ani. Daca va fi asa sau nu si, mai ales, daca aceasta greva va ramane in istorie, ramane de vazut. Uitandu-ne in urma insa, in special in anii de dupa decembrie 1989, observam ca in 20 de ani, putine au fost grevele care au antrenat atatia angajati din atatea domenii de activitate. In general, oprirea lucrului s-a facut pe sectoare, cele mai vehemente si cele mai indelungate greve avand loc tot in sectorul de stat, in educatie sau la CFR.
Activitatea sindicala in Romania s-a amplificat, dupa cum era de asteptat, dupa caderea regimului comunist, protestele de la inceputul anilor '90 avand ecouri triste pana in zilele noastre, daca ne aducem aminte de celebrele mineriade.
Nu se poate spune insa ca cele trei mineriade, din anii 1990, 1991 si 1999, au avut doar revendicari care tin de conditiile de munca sau de salarii, evenimentele din acele perioade fiind asociate frecvent cu factorul politic.
In afara mineriadelor si a celebrelor proteste din Piata Universitatii de dupa Revolutie, sindicatele din Romania au inceput sa se coaguleze la inceputul anilor '90, legea privind reglementarea statutul sindicatelor fiind si primul motiv de greva nationala, in 1991.
De-a lungul anilor au aparut mai multe confederatii sindicale, primele dintre ele fiind CSI Fratia, devenita ulterior CNSLR Fratia, si Confederatia Meridian, care reunea majoritatea angajatilor din minerit. Pe langa cele doua, in prezent mai exista CNS Cartel Alfa, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania.
Desi Cartel Alfa, Blocul National Sindical si CNSLR Fratia isi disputa primul loc la numarul de membri, fiecare dintre liderii lor sustinand ca reprezinta peste un milion de angajati, in ultimii ani numarul de sindicalisti s-a micsorat, si parca nici miscarile de protest nu mai au aceeasi amploare. De aceea nu este de mirare ca mitingul din 19 mai, din Piata Victoriei, la care sindicatele au strans aproximativ 50.000 de participanti, a fost catalogat de presa internationala drept cel mai mare protest sindical din Romania ultimilor zece ani.
Pantofarii din Sibiu, primii grevisti din Romania
Potrivit unei analize a Confederatiei Sindicale Meridian, prima greva semnalata pe teritoriul Romaniei a fost greva pantofarilor din Sibiu, in 1853.
La acea data nu putem vorbi insa de sindicate, prima organizatie a muncitorilor fiind infiintata in 1905, respectiv sindicatul tamplarilor, care reunea 15-20 de membri. Dupa exemplul acestora, cizmarii si croitorii, se organizeaza si ei in sindicate.
In 1906, in Romania existau 30 de sindicate, care grupau peste 4.400 de membri, pentru ca, un an mai tarziu, organizatiile sindicale sa ajunga la 55, cu un numar dublu de membri.
Pana la debutul Primului Razboi Mondial, protestele sindicale in Romania nu au fost de mare amploare, poate si din cauza slabei dezvoltari industriale. Au ramas in istorie insa greva muncitorilor din Portul Constanta, din 1868, greva de la Atelierele CFR Bucuresti, din 1888, sau grevele feroviarilor din Transilvania si a minerilor din Valea Jiului, din 1904 si, respectiv, 1906.
Dupa Primul Razboi Mondial si pana la inceputul celui De-al Doilea, miscarile greviste din Romania s-au amplificat, datorita dezvoltarii economice de dupa razboi si mai apoi, ca urmare a crizei din anii '30.
De retinut sunt prima greva generala, din 1920, greva muncitorilor forestieri din Valea Muresului, din 1925, grevele muncitorilor de la Resita si de la Lupeni, din 1926 si 1929, precum si greva de la fabrica Saturn, din Bucuresti, din 1933, prima greva in care muncitorii au ocupat fabrica.
Lupeni si Atelierele Grivita, greve cu varsare de sange
In perioada interbelica, ridicarea sindicatelor impotriva puterii a dus de mai multe ori la un deznodamant tragic de partea protestatarilor. Astfel, in timpul protestelor minerilor de la Lupeni, din 1929, sub guvernul taranist, au fost omorati 23 de muncitori si alte cateva zeci au fost raniti.
Un alt moment inscris in cartile de istorie este greva muncitorilor de la Atelierele Grivita din Bucuresti, din ianuarie-februarie 1933. Avand initial revendicari salariale, protestul a fost ulterior confiscat de sindicatul comunist, care a transformat greva in miscare politica.
Greva a fost inabusita violent de catre guvernul roman de atunci, bilantul confruntarii dintre protestatari si autoritati, din 16 februarie, fiind de 4 morti si 34 de raniti care au fost internati in spitalele bucurestene. Si cealalta parte a avut pierderile ei, doi soldati si un gardian public fiind ucisi in timpul evenimentelor.
Minerii din Valea Jiului si muncitorii de la Brasov, singurii grevisti din timpul regimului comunist
Lesne de inteles de ce, miscarea sindicala din Romania a fost ca si inexistenta in perioada regimului comunist. Chiar daca au mai existat incercari de revolta, acestea au fost inabusite inainte de a se afla despre ele.
Doua momente au ramas insa in memoria romanilor, refuzul minerilor din Valea Jiului de a intra in subteran, in 1977, din cauza conditiilor draconice de munca din mina, si protestele din noiembrie 1987, de la uzina Steagul Rosu din Brasov.
Despre protestul de la Brasov se spune ca a reprezentat momentul care a declansat manifestarile de peste doi ani, din decembrie, care au dus la rasturnarea regimului comunist.
Anii zbuciumati de dupa Revolutie si guvernarea sindicala PSD-ista