Daca liderii sindicali au anuntat initial ca peste un milion de bugetari vor intrerupe lucrul pe 31 mai, iar Romania va fi blocata la propriu, intre timp lucrurile s-au mai temperat.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a dat ca sigura desfasurarea probei la bacalaureat de luni fara niciun fel de problema, primarul Sorin Oprescu a spus ca peste 85% din mijloacele de transport vor circula marti, CFR-ul se mai gandeste daca opreste trenurile, iar Tarom-ul a anuntat ca zborurile se vor desfasura normal in perioada urmatoare.
Sindicatele spun insa ca autoritatile exercita presiuni asupra bugetarilor, pe care ii ameninta cu concedierea daca participa la greva din 31 mai. De aceea o parte s-au retras din conflict, subtiind astfel numarul celor care vor opri lucrul luni.
Bacalaureatul se va desfasura 99% in conditii normale
Cel putin asa sustine ministrul de resort, Daniel Funeriu, dupa mai multe discutii cu inspectorii generali din teritoriu, precizand ca acolo unde profesorii nu vor sa intre la clasa, acestia vor fi inlocuiti. Sindicatele din educatie, care au fost cele mai vocale si cele mai horatate sa intre in greva, il acuza, insa, pe ministru, ca a cerut inspectorilor sa "se descurce”, pentru ca proba de luni sa se desfasoare in conditii normale.
Fapt confirmat, de altfel, si de o inregistrare din timpul discutiei de vineri dintre ministru si inspectorii scolari din judete, difuzata de posturile de televiziune.
"
Va rog, atentie maxima, discutam cat se poate de hotarat cu liderii locali de sindicat. Guvernul conduce tara asta, nu sindicatele! (...) Nu vreau sa am directori lideri de sindicat, nu vreau sa am directori care sa fie primii lideri de sindicat si care sa bata palma peste sau pe sub masa", a spus
Funeriu, potrivit
Mediafax.
Pana una alta, peste 360.000 de profesori ameninta ca vor fi in greva generala pe termen nelimitat, incepand de luni, protestul punand in pericol nu doar bacalaureatul, ci si incheierea anului scolar.
Pe de alta parte, desi initial s-au aratat solidari cu revendicarile profesorilor, organizatiile de parinti fac apel la dascali sa nu perturbe buna desfasurare a bacalaureatului si ameninta cu iesiri in strada daca elevii vor avea de suferit din cauza grevei.
Majoritatea institutiilor publice vor fi inchise luni
Desi nu toti functionarii publici vor fi in greva, doar doua federatii din domeniu anuntand ca vor intrerupe activitatea, peste 100.000 angajati din administratie nu vor munci pe 31 mai. Cei mai multi din administratia publica locala. Asta inseamna ca primariile, prefecturile, birourile de evidenta a populatiei, agentiile pensu somaj, politia comunitara, administratiile financiare sau directiile pentru protectia copilului nu vor lucra luni.
Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor, Vasile Lincu, a declarat ca politistii comunitari si personalul vamal protesteaza prin greva generala, iar politistii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera protesteazÇŽ prin purtarea pe brat a unei banderole tricolore, in semn de solidaritate cu toti ceilalti bugetari care au drept la greva.
Totodata, presedintele Federatiei Publisind, Stefan Teoroc, a precizat ca aproximativ 20.000 de membri au semnat pentru greva de solidaritate care va fi organizata luni.
Greva si in inchisori, detinutii ameninta cu revolte!
Peste 8.000 de angajati din penitenciare sustin ca vor opri si ei activitatea pe 31 mai. Pe perioada grevei, inceteaza activitatile de escortare a detinutilor la punctele de lucru, de prezentare la instantele de judecata sau transferurile pentru executarea pedepsei.
Totodata, detinutii nu vor mai fi consiliati psihologic, nu se vor mai organiza activitati educative, iar programul de vizite se reduce la patru ore pe zi.
Va functiona normal doar paza penitenciarului, supravegherea detinutilor pe sectii si asigurarea utilitatilor de minima necesitate.
Liderii sindicali din domeniu sustin ca si ei ca au fost amenintati de conducere sa nu semneze pentru greva pentru ca isi vor pierde locul de munca.
In acelasi timp, potrivit unor surse din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), detinutii din 12 inchisori din Romania ar fi pregatiti sa declanseze revolte in zilele urmatoare, incercand sa profite de greva anuntata.
"
Exista informatii ca detinutii in 12 penitenciare ar urma sa declanseze, in zilele urmatoare, revolte. Profita de greva anuntata de angajatii din sistem, insa noi suntem pregatiti sa contracaram orice incidente", au declarat sursele din conducerea
ANP, citate de
Mediafax.
Reprezentantii ANP au mai precizat ca au fost luate deja "masuri operative" pentru a impiedica detinutii din penitenciarele in care "exista informatii" ca se pun la cale revoltele sa comunice intre ei.
Policlinicile inchise, Ambulanta si serviciile de urgenta sunt in greva!
Peste 120.000 de angajati din santatate vor fi, de asemenea, luni, in greva. Asa au anuntat sindicatele, care spun ca inclusiv angajatii de la Ambulanta si cei din structurile de urgenta nu vor lucra. Aceastia sunt obligati, insa, prin lege, sa asigure o treime in activitate si sa trateze cazurile urgente.
In rest, nu se fac consultatii, operatiile vor fi amanate, iar policlinicile vor fi, practic, inchise.
Asadar, peste 10.000 de angajati ai serviciilor de Ambulanta intra in greva de luni, 31 mai, pe o perioada nedeterminata, insa fara a afecta activitatea medicala de urgenta. Pe toata perioada grevei, vor fi suspendate urmatoarele activitati: eliberarile de certificate de deces, externarile si transporturile sanitare neasistate efectuate cu ambulante de tip A1 si A2.
Nu se stie, insa, in ce masura vor fi asigurate si urgentele, in conditiile in care medicii de la mai multe unitati de primiri urgente din tara au decis sa intre si ei in greva pe 31 mai.
De exemplu, medicii de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti vor protesta, luni, in curtea unitatii, nemultumiti nu atat de salarii, cat de lipsa de materiale sanitare din spital.
"Suntem intr-o situatie mai grea decat in 1950. Din trei operatii programate nu se poate face decat una, pentru ca nu mai avem ata chirurgicala. Problema a ajuns atat de grava incat nu mai avem nici macar materiale ieftine, cum ar fi fasa sterila, pansament si leucoplast, nu mai vorbesc despre medicamente sau alte materiale scumpe. Este fara precedent", a declarat liderul Federatiei Medicilor "Dr I. Cantacuzino", Florin Chirculescu.
Transporturile intra in greva mai tarziu
Angajatii de la Metrorex si o parte din cei de la RATB vor intrerupe lucrul marti, 1 iunie, in semn de solidaritate cu bugetarii carora li se taie salariile. Sindicatele de la CFR stabilesc, de asemenea, luni, data la care vor opri trenurile.
Desi initial se vorbea despre o paralizare totala a transportului in comun in Bucuresti, o parte dintre sindicalistii de la RATB au anuntat ca vor iesi pe traseu pe 1 iunie. Primarul general Sorin Oprescu spune ca doar 15% dintre mijloacele de transport in comun nu vor circula, majoritatea tramvaie si troleibuze.
Uniunea Sindicatelor din Transportul Public Local din cadrul RATB sustine insa, printr-un comunicat de presa, ca administratia regiei face presiuni asupra celor care au semnat pentru greva de solidaritate.
“Administratia le-a impus sindicalistilor sa dea o declaratie prin care sa se angajeze ca vor lucra in ziua de 01.06.2010. Pentru cei care isi mentin hotararea de a participa la greva de solidaritate, s-au gasit diverse metode, cum ar fi inlocuirea cu salariati din randul celor care nu participa la greva sau sunt liberi si trecerea fortata in liber, in data de 1.06.2010”, sustine sursa citata.
Actorii, pensionarii si angajatii din privat, solidari cu bugetarii
Pensionarii, care sunt una dintre categoriile cele mai afectate de taierile propuse de Guvern, vor iesi in strada pentru a-si striga nemultumirea si pentru a-si arata solidaritatea fata de bugetari. Ei vor picheta in aceasta perioada prefecturile, iar pensionarii din Galati ameninta chiar ca vor veni la Bucuresti si ca se vor lega cu lanturi de copacii din Parcul Izvor.
Sindicalistii din metalurgie au anuntat, de asemenea, ca vor fi, pe 31 mai, in greva japoneza, in semn de solidaritate cu salariatii de la stat. Potrivit liderului Federatiei Siderurgistilor Metarom, Mircea Scantei, decizia a fost luata in conditiile in care este nevoie de un mesaj unitar din partea sindicatelor.
Si artistii de la Teatrul National bucurestean, printre care Medeea Marinescu, Monica Davidescu si Ilinca Goia, au semnat un act de adeziune la greva generala a bugetarilor, care incepe luni. Potrivit actritei Ilinca Goia, aproximativ 110 actori au semnat actul de adeziune. "Este o forma de solidarizare cu profesorii si cu bugetarii", a explicat actrita, adaugand ca artistilor li s-au alaturat, de asemenea, membri ai personalului administrativ si tehnic.
Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!