Hartuirea psihologica de la birou! Cum ii faci fata?
Zvonuri, intimidare, umilire, discreditare sau izolare. Asa se manifesta fenomenul de mobbing la serviciu. Daca in strainatate este deja la fel de popular cum era hartuirea sexuala in anii '80, in Romania abia acum incepe sa fie recunoscut. Iar cifrele sunt destul de ingrijoratoare, scrie Ziarul Financiar.
"Hartuirea sistematica la locul de munca nu este vreo noutate la noi in tara, dar conceptul care il defineste abia acum se concretizeaza. In Anglia exista deja o lege in acest sens", spune Irina Pavel, psiholog.
Jumatate dintre angajatii romani sunt stresati, 41% dintre ei asista constant la scene in care colegii si sefii se cearta iar 8% dintre acestia sunt victime ale fenomenului de mobbing. 41% dintre angajatii romani se confrunta cu situatii de relationare inadecvata, potrivit Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii care a facut anul acesta primul studiu din Romania despre mobbing.
Dintre activitatile cu efecte negative s-a remarcat, pe primul loc, lucrul peste program.
"De cele mai multe ori nu pot sa iau nici pauza de masa. Nu doresc neaparat sa mananc in pauza, cat mai degraba sa ma relaxez, macar pentru jumatate de ora. Pentru ca oricum ziua de lucru incepe la 9 dimineata si nu se termina mai devreme de 10 seara", spune Dora Marinescu, area sales manager la o companie farmaceutica. Efectul este lipsa concentrarii si scaderea puterii de munca, printre altele.
Citeste continuarea in Ziarul Financiar!
Pe acelasi subiect: