Amenzi pentru suprasolicitare la munca! Vezi care sunt domeniile cele mai stresante din Romania!
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) din Cluj a dat amenzi de 40.000 de lei unor firme care nu au respectat legea in ceea ce priveste munca suplimentara si repausul saptamanal. Din cele 56 de societati comerciale controlate, cele mai multe activau in domenii precum editarea produselor software, tehnologia informatiilor, intermedieri financiare, activitati de contabilitate si audit financiar sau consultanta in domeniul fiscal.
“Controlul a vizat respectarea prevederilor legale privind munca suplimentara si asigurarea unui mediu de munca sigur si sanatos in companiile nationale si multinationale de consultanta, IT si audit, activitati care au un anumit specific legat de volumul de munca, de stresul si consumul nervos al angajatilor", a declarat directorul coordonator al ITM Cluj, Emilian Rosca, citat de Mediafax.
El a explicat ca s-au verificat durata timpului de munca, munca suplimentara, munca de noapte, pauza de masa si repausul zilnic, concediul de odihna anual, repausul saptamanal, realizarea evaluarii riscurilor pentru sanatatea si securitatea in munca, asigurarea unei supravegheri medicale adecvate.
Rosca a mai spus ca s-a constatat ca, in activitatea de contabilitate, de exemplu, normarea muncii este "inexistenta" si se observa tendinta efectuarii muncii suplimentare mult peste limitele admise de dispozitiile Codului Muncii.
In contextul in care o angajata din Bucuresti a murit din cauza suprasolicitarii de la locul de munca, dupa cum sustine familia acesteia, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a propus, printr-o modificare la legea sanatatii si securitatii la serviciu, ca angajatii sa-si dea acordul scris pentru efectuarea de ore suplimentare.
Parlamentarul a mai propus totodata si ca imbolnavirea sau decesul din cauza efectuarii de ore suplimentare la munca sa fie incadrate in categoria accidentelor de munca si sanctionate ca atare.
Odata cu declansarea crizei economice, tot mai multi angajati efrectueaza ore suplimentare pentru a nu-si pierde locurile de munca, fapt care produce atat probleme fizice cat si psihice. Un studiu recent arata ca doua treimi dintre angajatii romani efectueza ore suplimentare, majoritatea neplatite.
Pe acelasi subiect citeste si Imbolnavirea sau decesul din cauza stresului ar putea fi considerate accidente de munca
Pe acelasi subiect: