Buni comunicatori, se pricep sa te asculte si stiu sa ia deciziile cele mai bune – acesta ar trebui sa fie portretul sefului ideal.

Din pacate, din cauza personalitatii fiecaruia, dar si a experientelor prin care au trecut, sefii nu sunt nici pe departe toti la fel.

De aceea, cu unii dintre ei este foarte greu de lucrat, din cauza felului in care reactioneaza, a faptului ca iti cer imposibilul si pentru ca nu sunt niciodata multumiti.

Potrivit unui sondaj realizat in randul angajatilor americani, care au fost intrebati “Daca seful tau ar fi un personaj de film, ce personaj ar fi?”, peste 40% dintre respondenti au spus ca acesta ar fi ticalosul (personajul negativ).

Pentru 14% dintre angajati, seful reprezinta un mentor si doar 7% spun ca acesta este eroul principal. Pentru 12% dintre angajati, seful nu conteaza foarte mult, acesta jucand “un rol secundar”.

15% considera ca au un sef neconventional, iar 9% ca au un lider comic. Totodata, 2% dintre respondenti (majoritatea femei probabil) au declarat ca seful lor este un cuceritor.

Oricum ar fi, specialistii in resurse umane si in comunicare spun ca exista cinci tipologii de sefi, cu care trebuie sa te comporti diferit, daca vrei sa rezisti la serviciu.

1. Seful autoritar este genul care nu isi asuma riscuri si are tendinta de a dramatiza. Nu stie sa comunice si, chiar daca este creativ si perspicace, este si foarte suspicios in legatura cu ceilalti.

Specialistii spun ca, dincolo de faptul ca este un sef dificil, acest tip de conducator este foarte destept, ii plac adevarul si dreptatea si gaseste intotdeauna cele mai bune solutii pentru a termina un proiect la timp.

De aceea, cand ai de-a face cu un astfel de sef, care este foarte suspicios, trebuie sa-i prezinti situatia asa cum este, fara a lasa loc de interpretari. De asemenea, este de preferat ca majoritatea conversatiilor cu el sa se poarte pe mail, pentru a nu lasa loc la neintelegeri si pentru a avea o dovada in cazul in care spune ca l-ai informat gresit asupra sarcinilor de zi cu zi.

2. Seful narcisist are, dupa cum reiese si din titulatura, o parere foarte buna despre el si are impresia ca doar el are dreptate. Se pune pe sine pe un piedestal, mult deasupra subordonatilor, de unde critica pe toata lumea. Nu accepta sfaturi de la nimeni si nu are compasiune pentru ceilalti.

Sfatul specialistilor este ca, atunci cand ai un astfel de sef, sa abordezi un comportament bazat pe comunicare, anticipare si detasare.

In relatia cu un sef agresiv, trebuie sa comunici cat mai des, cu onestitate pentru ca el sa inteleaga cum stau lucrurile de fapt. Trebuie sa anticipezi problemele inainte ca acestea sa devina prea stresante, iar cand vezi ca atmosfera devine prea tensionata, poti apela la o gluma pentru destindere. Oricum, trebuie sa ai grija la comportament, sa fii un model de buna purtare si sa-i explici cu amanunte de ce ai actionat intr-un anumit fel si nu intr-altul, asa cum explici copiilor.

3. Seful popular (care se intelege cu toata lumea), desi este o persoana agreabila, de multe ori poate avea reactii deplasate si care nu-si au rostul la birou. Dificultatile cu un asftel de sef vin din faptul ca este indecis si nu-si asuma responsabilitati, pasandu-le pe umerii subalternilor.

De aceea, in relatia cu un astfel de sef, subalternul trebuie sa-l convinga de faptul ca daca ia o anumita decizie nu este sfarsitul lumii si, mai ales, sa-i explice de ce aceea este cea mai buna solutie.

Iar pentru a-i da incredere in sine, incearca de fiecare data sa-l lauzi in urma deciziei luate si sa-l faci sa se simta cea mai importanta persoana.

Pe de alta parte, in cazul in care ai un sef care nu stie sa fie lider, acest lucru va fi in favoarea ta si ai mai multe oportunitati sa avansezi. Daca demonstrezi ca te pricepi mai bine ca seful tau sa iei decizii, este posibil ca, la un moment dat, acest lucru sa fie remarcat de superiorul lui.

4. Seful despotic este crud si infricosator fara a avea un motiv anume. Ii place ca ceilalti sa stie „cine e seful” si se comporta ca atare.

In astfel de situatii, specialistii recomanda ca, de fiecare data cand ai ocazia, sa-i demonstrezi ca apreciezi cum tine situatia sub control si ca ai putea sa fii mana lui dreapta. Castigandu-i increderea, poti deveni un tampon intre el si ceilalti angajati si poti ajuta la detensionarea atmosferei in birou.

Daca reusesti sa-l faci sa aiba incredere in tine, poti, totodata, sa-i induci ideea ca nu poate obtine cele mai bune rezultate de la niste angajati carora le este teama de el.

5. Seful competitiv este genul care creeaza o atmosfera de competitie la locul de munca, cel care fixeaza obiective si standarde foarte inalte, pe care angajatii trebuie sa le atinga. Un astfel de sef are tendinta sa ceara foarte mult de la subalterni, indiferent cu cate sacrificii si ore suplimentare se pot indeplini aceste sarcini.

In acest caz, in care seful iti cere imposibilul, trebui sa intrebi cat mai multe lucruri legate de ceea ce-ti cere sa faci. Daca il intrebi cum vrea sa duci la bun sfarsit un proiect, de exemplu, care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmezi, el cum ar face in locul tau, este posibil sa-l faci sa-si dea seama ca ceea ce-ti cere este cam mult si ca nici el n-ar fi in stare sa termine treaba la timp.

Astfel, in aceste cazuri, cere cat mai multe explicatii, pune intrebari, incearca sa afli de la sef ce inseamna pentru el succesul si cum ar face el.