In Statele Unite ale Americii, de exemplu, cei nascuti in perioada 1979 - 1997 vor fi cei mai fericiti angajati ai urmatorului deceniu. Valul ar putea aduce cu el modificari importante si asupra felului in care privim munca, noteaza jurnalistii americani.

“Ne aflam in fata unei mari transformari de generatii. Cei nascuti intre 1946 si 1964, cunoscuti drept generatia X, vor parasi curand piata muncii, iar asta inseamna ca trebuie sa ne regandim spatiul de lucru”, spune Michael O’Neil, cercetator al companiei Knoll, producator global de birotica, citat de CNN.

Pana in 2020, generatia X va avea o pondere pe piata de doar 25%, fata de 50%, cat vor reprezenta cei din generatia Y, arata CNN. “Schimbarea va fi una destul de importanta si va avea loc in mai putin de opt ani”, subliniaza cercetatorul.
Studiul care acopera patru generatii

Ca sa inteleaga cum trebuie transformate spatiile de lucru pentru a se acomoda noilor cerinte, O’Neill a analizat preferintele si tiparele de lucru a peste 15.000 de angajati, din 40 de tari, acoperind patru generatii.

Rezultatele studiului dezvaluie numeroase diferente intre generatia X si generatia Y. De pilda, generatia Y considera ca este mai important ca locul de munca sa fie motivant, decat amenajat corespunzator, adica exact invers fata de cei de dinaintea lor.

“Generatia X punea mare pret pe intalnirile bine organizate, fata in fata”, spune O’Neill. In schimb, cei din generatia Y prefera intalnirile rapide si relaxante, cel mai adesea mediate de mijloacele tehnologie de comunicare. Tot ei amesteca deseori viata profesionala cu cea personala, asa ca isi doresc ca biroul sa aiba ceva din intimitatea caminului.

Schimbarile au inceput deja sa aiba loc, sustine si Alison Maitland, co-autor al cartii “Munca in viitor: Cum se pot adapta si prospera afacerile in noua era a muncii”. “Exista ideea de lucru ca activitate, si nu ca spatiu”, spune Maitland, care adauga ca in birourile companiei Unilever din Hamburg (Germania) si cele al Microsoft din Amsterdam (Olanda) “nimeni nu are un spatiu de lucru stabil, iar angajatii sunt incurajati sa lucreze acolo unde se simt cel mai bine la momentul respectiv.”

Cu toate astea, specialistul subliniaza faptul ca diferentele dintre generatii sunt normale, avand in vedere evolutia tehnologica, a economiei si a mediului de afaceri global, care au contributii importante in contextul schimbarilor.

“Inainte existau anumite metode de a organiza spatiul dintr-un birou pentru a acomoda un numar cat mai mare de oameni”, isi aminteste Michael O’Neill. “Astazi, designerii construiesc in functie de nevoile fiecarei companii si se concentreaza mai mult pe spatiile deschise, colective, decat pe cele individuale”. Asta deoarece cei din generatia noua sunt mai putin atasati de locul unde isi desfasoara activitatea si pun mai mare pret pe libertatea de miscare. Pentru cei din generatia X, care au crescut intr-o perioada a nesigurantei financiare, biroul reprezenta imaginea a tot ceea ce realizasera pana in acel moment.

“Companiile care vor avea trei sau patru generatii sub acelasi acoperis trebuie sa ia serios in considerare preferintele si stilurile fiecareia dintre ele. Sa se concentreze doar pe acomodarea generatiei Y s-ar putea sa nu fie cea mai eficienta solutie”, avertizeaza cercetatorii.