Potrivit unui studiu realizat de site-ul de recrutare CareerBuilder, 44% dintre participantii la sondaj au spus ca s-au ingrasat la serviciu.

Dintre acestia, mai mult de jumatate au dat vina pe faptul ca stau toata ziua pe scaun si nu fac miscare, in timp ce cam acelasi procent au declarat ca isi iau masa de pranz tot in birou, fara sa plece in alta parte – la restaurant sau la cantina.

Studiul mai releva ca 37% dintre angajati considera ca s-au ingrasat din cauza stresului si a mancatului “de nervi”, 19%, din cauza faptului ca sar peste mese din cauza ca nu au timp, 18%, din cauza zilelor de nastere si a petrecerilor frecvente de la locul de munca si 10%, din cauza ca nu pot rezista atunci cand un coleg le ofera ceva de mancare.

Care sunt joburile care predispun la ingrasare:

-Agent de turism
-Avocat/Judecator
-Profesor
-Servicii d eprotectie (politie, pompieri)
-Marketing/Relatii Publice
-Specilist IT

Ce este de facut?

Specialistii spun ca atunci cand apare nevoia de a manca ceva, in special dulce, trebuie sa ne gandim daca chiar ne este foame sau este o reactive la stress si la oboseala. Constientizand faptul ca nu ne este foame, ne va fi mai usor sa ne abtinem.

Totodata, se poate face putina miscare si la serviciu, desi majoritatea joburilor implica statul pe scaun in fata unui calculator.

Evitati, de exemplu, liftul si mergeti doar pe scari de cate ori aveti ocazia. De asemenea, in loc sa trimiteti un mail unui coleg cu care vreti sa vorbiti, mergeti pana ala el la birou.

Plecati mai devreme de acasa si mergeti pe jos pana la serviciu sau cateva statii de metrou sau de tramvai, daca distant este prea mare.

Incercati sa inlocuiti dulciurile si snacksurile cu fructe si legume. Chiar daca luati doar o bomboana pe zi sau doi biscuiti, caloriile se asimileaza si acest lucru se va vedea in greutatea dumneavoastra. Pentru a evita tentatia de dulciuri, tineti pe birou sau in frigiderul de la munca multe fructe, pe care sa le mancati atunci cand simtiti nevoia sa rontaiti ceva.

Aduceti-va mancare de acasa, la pachet, pentru a evita sa cheltuiti multi bani la serviciu si pentru a manca sanatos. Beti apa atunci cand simtiti nevoia sa mancati ceva intre mese.

Multe companii au inceput sa aplice programe de mentinere a sanatatii pentru angajati. Astfel, 28% dintre firme au amenajat sali de gimnastica pentru salariati sau nebeficii salariale care constau in abonamente la sali de sport sau la centre spa si de relaxare. Este important ca angajatorii sa-si pastreze salariatii sanatosi si in forma, pentru a da randament si pentru a fi mai productivi”, a spus Rosemary Haefner, vicepresedinte pe resurse umane la CareerBuilder.