Joburi disparute. Care sunt specializarile ramase fara studenti si desfiintate de universitati
Specializarile fara studenti sunt desfiintate, de cand numarul absolventilor de liceu cu Bacalaureat este tot mai mic. Mai multe universitati private se gandesc, in sfarsit, sa-si adapteze oferta la cerintele de pe piata muncii. Si au eliminat sectiile fara succes cum ar fi: politisti pe motocicleta, tehnologia plantelor sau antrenori personali.
Desi minele s-au tot inchis, am pregatit, in flux constant, ingineri minieri. Cu diploma in mana, specialistii luau drumul agentiilor de somaj.
“Am cerut scoaterea celor care, de 10-15 ani, nu mai constituie o prioritate. Sa va dau un exemplu: utilaj minier sau utilaj textil. Nu mai sunt cerute, nu mai functioneaza, deci lucrurile pentru noi sunt foarte clare“, povesteste Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnice.
In alte domenii, piata e deja saturata. Cohorte intregi de contabili concureaza pe un numar de firme de doua ori mai mic fata de anii de boom economic. Pentru viitorii studenti, si salariul intre o mie si doua mii de lei e descurajant.
“Am renuntat, datorita deciziei Senatului, la specializarile contabilitate, informatica de gestiune si calculatoare“, precizeaza Titus Slavici, profesor Universitatii Ioan Slavici.
Specializarea de antrenor personal iti poate aduce, dupa absolvire, un salariu de peste 1.000 de euro pe luna. Doar ca, in ultimii 2-3 ani, nu s-au mai deschis atat de multe sali de fitness, iar cele care functioneaza au deja personal. Asa ca, pana ce piata muncii isi va revizui cerintele, specializarea a fost scoasa de pe listele unei facultati de sport.
“S-au facut tot soiul de specializari fantomatice care au disparut intre timp. Facultatea de politisti ecologici pe motocicleta... N-au avut legatura de fapt cu piata muncii, ci cu ideea de a scoate bani de la niste cumparatori de cunoastere“, Alfred Bulai, sociolog.
Sunt si specializari dorite si chiar foarte bine platite, dar care ies din ofera universitatilor private. Aici, Medicina Veterinara nu se mai regaseste printre cele 35.000 de locuri de scolarizare, pentru ca absolventii vor sa invete meserie la stat.
Exista totusi si meserii la care sunt tentate sa renunte si facultatile de stat. Psihopedagogia scoate specialisti care ajuta copiii cu dificultati sa se adapteze. Din pacate, orfelinatele ii platesc prost, iar familiile nu au nici ele bani pentru terapie privata.
La toate aceste restringeri contribuie si faptul ca e al doilea an consecutiv cind generatia de absolventi de liceu care ar putea sa devina studenti a fost injumatatita de bacalaureat.