Tinerii, tot mai constienti de lipsa joburilor pe piata muncii. Isi aleg facultatea in functie de oportunitatile de emigrare
Siguranta locului de munca sau oportunitatea de a lucra intr-un spital din Occident i-au convins pe numerosi absolventi sa se incrie la Medicina si la Academia de Politie. Tinerii declara senini si optimisti ca vor schimba lumea. Experienta ne-a invatat insa ca dupa numai cativa ani de profesat in Romania, tot ei isi fac bagajele si pornesc spre o viata mai buna, in alte tari.
La Universitatea de Medicina si Farmacie sunt inscrisi anul acesta peste 3.200 de candidati. Mai mult de jumatate dintre ei au optat pentru specializarea "Medicina generala", unde sunt aproape cinci pe un loc. Toti promit acum ca vor ramane in sistemul sanitar romanesc.
"Chiar daca acolo se zice ca este mai bine, prefer sa raman in Romania", spune Sabina Dita.
Alexandra Costache, de exemplu, este la a doua incercare: "Am facut practica in spital si cunosc si dezavantajele. Sunt dispusa sa le accept. Poate sunt putin prea patriota, dar imi doresc sa raman aici. Nici afara nu sunt caini cu covrigi in coada."
"Imi place foarte mult sa lucrez cu oameni, sa ajut, sa vad, sa fiu acolo. Nu sunt genul de om sa ma uit la salariu. Nici ca asistent nu m-am uitat. Cat e el, 7-8 min, nu conteaza. Profesia conteaza pentru mine", marturiseste Eugen, asistent medical.
Sistemul nostru sanitar are mare nevoie de specialisti, pentru ca tot mai multi pleaca in alte tari. In ultimii cinci ani din sistemul nostru de invatamant au iesit 7.000 de medici. Problema este insa ca in acelasi interval de timp peste 10.000 de medici au ales sa munceasca in strainatate.
"Este umilitor sa stai ca rezident pe 12 milioane, cand de exemplu eu am rezidente care sunt in Marea Britanie si castiga 3.000 de lire. Cand pleaca, am un nod in gat", spune prof. Doina Pleasca, decan al Facultatii de Medicina Generala.
Concurenta este mare si la Academia de Politie, unde 15 fete se bat pentru un singur loc. Asta desi salariile din sistem sunt mici, iar politistii se plang zi de zi din pricina conditiilor precare de lucru.
"Trebuie sa ai caracter ca sa fii in sistem. Este o meserie care mi se potriveste, zic eu, si sunt ambitioasa si imi doresc foarte mult sa intru in acest sistem", marturiseste Mihaela Giuclea, candidata.
La baieti e putin mai usor, ei sunt opt pe un singur loc. Cu totii, insa, extrem de hotarati sa faca din meseria de politist o cariera de-o viata. Andrei ii urmeaza exemplul tatalui, si el politist. "Este foarte greu accesul, sunt mai putine locuri ca in alti ani, o sa fie media mai ridicata / Este visul meu de mic, de mic am vrut sa devin politist", spune Andrei Boblea, candidat.
Examenele de admitere la Medicina si Academia de Politie vor incepe miercuri.