Generatii zbuciumate. N-au ajuns chiar acolo unde au sperat: povestile a 10 oameni cu diplome, care nu si-au gasit joburi
Recent, fotoreporterii de la Reuters au imortalizat imaginea unei generatii zbuciumate, a unor visuri frante. A unor oameni care au vrut altceva pentru ei, dar carora viata le-a pregatit un alt destin. Rezultatul consta intr-o serie de portrete ale unor absolventi din diverse colturi ale globului, care nu si-au gasit de lucru in domeniul specializarii. Cu totii au sfarsit prin a fi platiti prost pe pozitii din industria serviciilor.
Desi actualele lor joburi sunt dezamagitoare, atat pentru ei, cat si pentru viitorii studenti in domeniile respective, aspiranti la o viata mai buna, personajele principale se considera totusi norocoase, si asta pentru ca au joburi stabile, care le asigura traiul de zi cu zi. Cei 10 actori, citati de Reuters, sunt multumiti ca au un job, chiar daca nu in domeniul in care visau sa fie.
Potrivit unor estimari ale Organizatiei Internationale a Fortei de Munca, cei mai multi someri sunt cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Mai exact, vorbim despre 75 de milioane de oameni la nivel global.
Incepand cu un bucatar din Atena, licentiat in Constructii Civile si pana la un ospatar din Algeria, cu un masterat in Finante Corporatiste, toti acesti tineri si-au petrecut ani grei de studiu pentru a concura pe piata muncii din secolul XXI. La final au descoperit insa ca pana si cele mai uzuale calificari de munca inseamna foarte putin intr-o economie globala aflata in dificultate la ora actuala.
Iata 10 povesti de viata care demonstreaza ca, uneori, studiul si ambitia nu sunt de ajuns pentru a face cariera in domeniul dorit, iar mersul economiei mondiale iti influenteaza in mod direct existenta.
1. Marcin Lubowicki are 28 de ani si este director adjunct la un restaurant McDonald's, desi are o licenta in limbi straine, mai exact rusa, de la Universitatea din Varsovia, Polonia. Lucreaza la McDonald's din 2007 si nu are de gand sa renunte la acest job.
2. Francesca Baldi (32 de ani) are grija astazi de un bebelus de numai sapte luni, intr-o vila din Roma, Italia. Baldi a studiat timp de cinci ani la Universitatea din Pisa, acolo unde a absolvit literatura si filozofia, iar mai apoi si-a dat si doctoratul. Spera sa gaseasca un post de profesor, dar nu a fost asa. Inca n-a renuntat la acest vis. Intre timp insa, are grija de copiii altora pentru a castiga ceva bani. Face asta de cinci luni.
3. Karl Moi Okoth are 27 de ani si este vanzator de fructe si legume, la un aprozar din capitala Kenyei, Nairobi. A studiat psihologia si chimia la Universitatea Day Star, pe care a absolvit-o cu note foarte bune. Si-a cautat un job in domeniu timp de patru ani, dupa care a decis ca trebuie sa lase mandria la o parte. De opt luni de zile lucreaza intr-o mahala din Nairobi, la aprozar.
4. Steffen Andrews (24 de ani) serveste clientii care vin la restaurantul Sunny Blue din Santa Monica, California. Si Andrews a studiat timp de patru ani si jumatate la Facultatea Cabrillo, unde a primit o diploma in comunicare. A ajuns apoi in Los Angeles, incercand sa-si gaseasca de lucru in industria filmului. N-a gasit ce spera, iar astazi se declara nehotarat si nu stie pe ce drum s-o apuce.
5. Francesco Foglia are 37 de ani si lucreaza ca maturator in Roma, desi a mers la facultatea din capitala italiana, unde a invatat timp de sase ani. Si-a luat chiar si doctoratul in chimie. Si-a cautat un job de cercetator, dar in zadar. De doi ani de zile este maturator intr-una din cele mai populare capitale europene.
6. Sofiane Moussaoui (26 de ani) este ospatar intr-o cafenea din Alger. Cinci ani de zile si i-a petrecut la Universitatea Guelma din Alger, obtinand o diploma in Finante Corporatiste. Era increzator ca va lucra ca auditor sau consultant financiar, dar nu si-a gasit un loc de munca in domeniu. De peste un an activeaza in servicii.
7. Manolis Ouranos are 30 de ani si locuieste in centrul Atenei, Grecia. Jurnalistii de la Reuters l-au gasit la taverna Mavros Gatos, din apropierea centrului capitalei elene, gatind pentru clienti. Manolis a invatat la Universitatea Tehnologica din Atena timp de patru ani. Licentiat in Constructii Civile, si-a cautat un job full time in sectorul public, in industria transporturilor etc. Pentru ca n-a gasit nimic, a aplicat ca bucatar, unde a obtinut un post. Acum se specializeaza in arta gastronomiei, datorita careia isi duce traiul de zi cu zi.
8. Daria Vitasovic (27 de ani) este managerul unui bar din Zagreb, Croatia. Dupa sapte ani petrecuti la Universitatea Jesus din Zagreb a obtinut o diploma in Filozofie si Stiinte Religioase. Si-a cautat un post de profesor si pentru ca n-a gasit nimic, s-a gandit initial sa faca un masterat in Filozofie. S-a razgandit pe parcurs, cand a observat ca nu o suna nicio institutie de invatamant. S-a reorientat si de patru ani se ocupa de managerierea unui bar.
9. Denis Onyango Olang, in varsta de 26 de ani, este asistent de bucatar. Gateste intr-un hotel din Nairobi, din Kenya, desi a studiat statistica si chimie la Universitatea de Agricultura si Tehnologie Jomo Kenyatta. Doi ani de zile si-a cautat joburi in domeniu. Cautarile au fost insa zadarnice, asa ca s-a decis ulterior sa activeze in servicii. De opt luni de zile este asistent de bucatar.
10. Terence Kamanda (25 de ani) se ocupa de clientii restaurantului The Corner Cafe din Durban, Africa de Sud. Dupa 18 luni petrecute la Facultatea de Comert din Zimbabwe, de unde a obtinut o diploma in marketing, a pornit in cautarea jobului mult visat. S-a trezit insa repede la realitatea, cand a vazut ca ofertele erau putine, iar cererea foarte mare. De opt luni de zile este ospatar in Durban.