Franta penalizeaza angajatorii care platesc femeilor salarii mai mici decat cele ale barbatilor
Ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a anuntat ca reforma pensiilor pe care o are in vedere va penaliza companiile care platesc femeilor salarii mai mici decat barbatilor pentru acelasi tip de munca. Ministrul a respins criticile care spun ca reforma face discriminare intre femei si barbati, prin fortarea femeilor sa lucreze mai mult pentru a acumula anii necesari pentru a iesi la pensie.
"Problema nu este perioada de timp in care femeile sunt remunerate. Problema o reprezinta salariile. Salariile femeilor sunt mai mici decat cele ale barbatilor care fac aceeasi munca. Aceasta situatie reprezinta o insulta asupra democratiei si a modelului social francez", a afirmat Woerth, scrie Mediafax.
El a precizat ca textul reformei pensiilor va prevedea amendarea companiilor care fac diferenta intre salariile barbatilor si cele platite femeilor.
Worth a respins criticile care spun ca reforma face discriminare intre femei si barbati, prin fortarea femeilor sa lucreze mai mult pentru a acumula anii necesari primirii pensiilor. Potrivit proiectului, femeile care si-au luat concediu de maternitate vor beneficia de o perioada suplimentara de doi ani in care vor primi pensie.
Parisul apreciaza ca sistemul de pensii va pierde 45 de miliarde de euro anual, pana in 2020, in cazul in care varsta de pensionare nu este ridicata de la 60 la 62 de ani.
Sindicatele franceze au organizat saptamana trecuta o greva la nivel national si au stabilit sa protesteze din nou pe 27 septembrie pentru a forta modificarea legii. Guvernul a refuzat sa abandoneze ideea majorarii varstei de pensionare.
Pe fondul prabusirii bugetelor publice de pensii ca urmare reducerii numarului de salariati si a cresterii sperantei de viata, majoritatea statelor europene iau in calcul majorarea varstei de pensionare.
Romania vrea sa instituie, de asemenea, prin noua lege a pensiilor, egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani. Astfel, in timp ce barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani din 2015, femeile vor ajunge sa se pensioneze la aceeasi varsta abia in 2030.
Pe acelasi subiect: