Autoritatile de la Paris vor sa creasca varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani, pana in 2018, pentru a redresa bugetul si pentru a preveni colapsul sistemului public de pensii.

Varsta de pensionare in Franta este una dintre cele mai scazute din tarile UE, celelalte state optand pentru majorarea acesteia la 65 de ani. In tarile nordice, varsta de pensionare a fost ridicata la 67 de ani.

Romania vrea sa instituie, de asemenea, prin noua lege a pensiilor, egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani. Astfel, in timp ce barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani din 2015, femeile vor ajunge sa se pensioneze la aceeasi varsta abia in 2030.

Greva de astazi din Franta, care este cea de-a treia de la inceputul anului si pana in prezent, coincide cu inceputul dezbaterilor in cadrul Adunarii Nationale, unde stanga intentioneaza sa lupte impotriva textului, pe care Guvernul ar vrea sa il vada adoptat, inca din octombrie.

Un succes al actiunii greviste din 7 septembrie este "singura sansa" de a influenta destinul reformei, a declarat Francois Chereque, secretarul general al CFDT, cel de al doilea cel mai important sindicat francez.

La greva vor participa salariati din educatie, transporturi, justitie, administratie, industrie si banci. Transporturile feroviare, urbane si aeriene vor fi puternic perturbate.