"In mod similar cu politicile adoptate de alte state membre ale UE, Guvernul britanic anterior a decis prelungirea restrictiilor pentru lucratorii romani cel putin pana la sfarsitul anului viitor, 2011. (…) Noul Guvern de la Londra nu a adoptat o decizie diferita si aceasta decizie ramane in vigoare. As dori sa subliniez ca noul Guvern nu este un adversar al imigratiei, ci doar al imigratiei necontrolate", a declarat Harris.

Desi aderarea Romaniei la UE presupune, printre altele, si accesul neingradit la munca in orice stat membru, o parte dintre acestea au impus restrictii, in 2007, pentru romani si bulgari.

Noua dintre ele le mentin si in 2010, in conditiile in care, potrivit Tratatului de aderare, statele UE au dreptul sa restrictioneze accesul la munca pe o perioada de maximum 7 ani.

In cadrul undei dezbateri pe aceasta tema, din Parlamentul European, reprezentantii Romaniei au solicitat acestui for sa ceara Comisiei Europene sa convinga cele noua state membre sa elimine toate restrictiile.

La finalul dezbaterii, europarlamentarul PNL Renate Weber, coordonatoare a grupului ALDE in Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), a cerut comisarului european pentru Sanatate, John Dalli sa fie radical in ceea ce priveste ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari, dat fiind ca liberal acces la munca este un drept fundamental in UE.

"Comisarul Dalli, fiind intrebat de europarlamentari ce va face Comisia pentru a fi ridicate restrictiile privitoare la lucratorii romani si bulgari, a raspuns ca este o perioada de tranzitie si orice decizie tine de statele membre. Consider o asemenea abordare inadmisibila, pentru ca vorbim despre dreptul la libera circulatie al cetatenilor europeni in interiorul Uniunii - iar acesta este un drept fundamental, care tine de competenta Uniunii Europene", a spus Weber.

In 2007, cand Romania si Bulgaria au fost primite in UE, mai mult de jumatate dintre statele membre au impus restrictii pe piata muncii, cea mai vehementa fiind Marea Britanie. La trei ani de la aderare, noua tari UE inca mai mentin restrictiile, respectiv Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.

Pentru a se putea angaja intr-una din aceste tari, romanii au nevoie in continuare de permis de munca.

Vezi aici cum poti lucra legal intr-una din aceste tari