Cei mai multi isi incearca norocul in Italia, Franta, Spania, Anglia, Canada. Daca demonstreaza ca sunt foarte buni poate prind un post in scolile de acolo, daca nu, incearca in agricultura. In avantaj sunt vorbitorii de limbi straine si specialistii in IT, asadar profesorii de informatica.

Decizia de a parasi invatamantul de stat vine dupa o serie de masuri luate in ultimul an. Toti dascalii au pierdut 40% din leafa. Asa ca pleaca in strainatate, unde cu noroc si munca vor castiga si de 10 ori mai bine.

Doamna Liliana Murgulet are gradul I, este profesor titular si totusi paraseste invatamantul de stat, dupa 17 ani in care a predat chimia. Ea, in mod exceptional, ramane in tara doar pentru ca a primit o oferta de la o scoala privata, unde va fi platita mai bine.

Maria Bratu este mai curajoasa. Si-a gasit un loc mai bun, in Italia. Cu toate ca a terminat facultatea de Franceza, a fost inspirata si a facut si Colegiul Sanitar, asa ca peste o luna o sa fie asistenta medicala. Lasa leafa de 800 de lei din Romania pe 1.400 de euro in Peninsula.

Cei care vor cu ardoare sa scape de viata plina de lipsuri si-au luat concediu fara plata si isi cauta de lucru. In toate inspectoratele din tara sunt zeci astfel de cereri. Inseamna ca prefera sa se duca la cules de capsune sau ca bone, decat sa mai stea pe salariile de mizerie.

Trist este ca cei care iau aceste decizii radicale sunt dascalii calificati. Noi vom ramane cu suplinitorii care cu mare greutate au luat un 5 de trecere.