Aceasta lista a fost redusa de la 30 la 14 familii de meserii, potrivit unei hotarari a Ministerului Muncii si Internelor, publicata vineri.

Noua lista nu se refera la strainii care se afla deja in Franta, nici la cetatenii tarilor cu care Franta a semnat acorduri de gestionare comuna a fluxurilor de imigranti, ca Tunisia sau Senegal.

Anual sunt acordate aproximativ 20.000 de vize de lucru, o mare parte fiind schimbari de statut pentru persoanele prezente deja pe teritoriul francez, cum ar fi studentii.

In noua lista, meseriile din domeniul constructiilor si lucrarilor publice si din sectorul informatic vor disparea.

Reducerea listei de meserii pentru straini se inscrie in cadrul unei politici generale a Guvernului de reducere a fluxului de imigranti, considerata o miza electorala in apropierea alegerilor prezidentiale prevazute pentru primavara lui 2012.

Decizia Parisului va afecta si lucratorii romani, in conditiile in care, desi Romania este membru UE, Franta nu a liberalizat total accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata muncii.

Pana acum, romanii care doreau sa lucreze in Franta trebuia sa obtina in prealabil o autorizatie de munca. Franta a liberalizat accesul cetatenilor statelor Uniunii Europene pe piata muncii, inclusiv in cazul Romaniei doar pentru 150 de profesii si meserii, in domenii precum constructii, comert, agricultura, electricitate si electronica, transporturi, logistica si turism, industria usoara, industria lemnului sau servicii casnice.

Muncitorii romani sunt, inca, oaia neagra a Europei! Cand vom munci liber in Germania, Austria sau Marea Britanie?

Spania a introdus recent restrictii pe piata muncii pentru lucratorii romani, dupa ce anterior le ridicase complet. Desi a fost o decizie fara precedent in UE, Comisia Europeana a acceptat cererea Madridului, luand in cosiderare rata foarte ridicata a somajului si problemele economice cu care se confrunta tara din peninsula.

FT: Decizia Spaniei de restrictionare a accesului lucratorilor romani, o premiera in cadrul UE VIDEO

Cum se vor aplica restrictiile pentru muncitorii romani in Spania. Explicatiile autoritatilor de la Madrid VIDEO