Este oficial: romanii se vor angaja in Spania numai cu permis de munca. CE: "Madridul nu poate, in principiu, sa introduca restrictii” VIDEO
Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de munca pentru romani. Restrictiile adoptate, vineri, de Guvernul spaniol, au caracter temporar si vor fi revizuite in functie de evolutia pietei muncii, se arata intr-un comunicat al Executivului de la Madrid, preluat de Mediafax. Pe de alta parte, Comisia Europeana, care se confrunta pentru prima data cu o astfel de situatie, sustine ca, in principiu, guvernul de la Madrid nu poate sa introduca restrictii temporare impotriva muncitorilor romani.
"Consiliul de Ministri a aprobat un acord prin care se stabileste reactivarea - asa cum prevedea ca fiind posibil si Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii in ceea ce priveste accesul romanilor pe piata spaniola a muncii. Astfel, cetatenii romani care vor veni la munca in Spania vor avea nevoie, pentru a fi in legalitate, de o autorizatie prealabila emisa pe baza existentei unui contract de munca", se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Madrid.
Potrivit sursei citate, masura, care are caracter temporar, nu va afecta romanii care sunt deja inclusi pe piata muncii din Spania.
"Aceasta este o decizie strict tehnica, bazata pe ratiuni interne determinate de situatia pietei muncii din Spania, iar ea se inscrie in politica generala privind migratia, adoptata de Guvern pe baza dialogului cu partenerii sociali si care are ca scop ajustarea fluxurilor de imigranti la nevoile existente pe piata muncii. Comunitatea romaneasca are un grad inalt de activitate iar integrarea sa sociala este deplina", se mai arata in comunicatul Executivului spaniol.
Guvernul subliniaza de asemenea ca restrictiile "vor face obiectul unei evaluari continue bazate pe evolutia pietei spaniole a muncii". Totodata, Executivul de la Madrid precizeaza ca s-a aflat si se afla in continuare intr-un dialog permanent cu autoritatile de la Bucuresti pe aceasta tema.
"Acest moratoriu nu afecteaza libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene, un principiu pe care Spania l-a aparat intotdeauna", se mai arata in comunicat.
Comisia Europeana: "In principiu, Spania nu poate sa introduca restrictii pentru romani"
Purtatorul de cuvant al CE, David Boubil, a spus ca, in principiu, Spania nu poate sa reintroduca restrictii pe piata muncii, odata ce le-a eliminat, daf ca, in cazuri exceptionale, daca unul din statele membre nu a luat masuri la nivel national pentru a garanta libertatea de circulatie, poate cere CE permisiunea de a impune restrictii daca demonstreaza ca "exista probleme serioase" de natura sa justifice aceasta masura.
"Sunt inca zvonuri si speculatii, CE nu a primit nicio cerere oficiala in acest sens din partea Spaniei. Depinde de autoritatile spaniole sa ne trimita o notificare cu intentiile lor. Daca vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania si-a liberalizat piata muncii si in acest context, in principiu, nu poate introduce acum noi restrictii temporare impotriva muncitorilor din Romania", a spus Boubil, referindu-se la intentia anuntata de autoritatile de la Madrid de a introduce restrictii pe piata muncii pentru romani, potrivit Mediafax.
El a amintit ca Spania si-a liberalizat deja piata muncii si ca a aplicat a doua etapa a unui proces normativ privind libera circulatie a cetatenilor europeni.
Consiliul de Ministri de la Madrid va lua in discutie propunerea Ministerului spaniol al Muncii si Imigratiei privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, masura care este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 august, relateaza presa spaniola.
Romanii din Spania sustin ca decizia ar putea crea un precedent si va accentua fenomenul muncii la negru
Presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE), Daniel Tecu, a declarat, pentru incont.ro, ca decizia executivului de la Madrid nu va face decat sa creasca numarul celor care vor munci la negru. In acelasi timp, lipsa unei reactii din partea autoritatilor de la Bucuresti ar putea face ca si alte tari sa ia aceeasi masura.
“Consider ca este o decizie total lipsita de logica. Romanii care vor dori sa mearga in Spania sa munceasca o vor face si vor lucra la negru. Astept din partea Guvernului roman o reactie destul de dura. Daca autoritatile romane nu vor lua pozitie in aceasta privinta, s-ar putea ca in urmatoarea perioada si alte tari sa faca acelasi lucru”, a spus Daniel Tecu.
Potrivit acestuia, in Spania vin lunar in jur de 15.000 de romani, in timp ce aproximativ 8.000 se intorc acasa. In acest fel, numarul romanilor care vin si se angajeaza in Spania creste cu circa 7.000 in fiecare luna.
Partidul Romanilor din Spania considera, pe de alta parte, ca decizia autoritatilor spaniole este "o masura populista - tipica in perioade de criza, menita sa ridice moralul cetatenilor spanioli aflati in somaj, si nu un pas pentru iesirea Spaniei din criza". Acest demers nu va reduce somajul, dupa cum spera autoritatile spaniole, sustin reprezentantii partidului.
"In Spania, munca este o problema. Statul spaniol a fost onest si corect cu drepturile si indemnizatiile economice care au fost date romanilor. Romanii din Spania nu se pot plange ca au fost persecutati economic de statul spaniol: au primit somaj, ajutor social, si-au facut firme, afaceri, etc.. Pe de alta parte, trei din patru romani din Spania au probleme cu locul de munca: fie nu au, fie sunt in somaj", potrivit unui comunicat al partidului.
Romanii din Spania sunt cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul acestei tari, fiind formata din 861.584 de persoane, care au o medie de varsta de 32,1 ani, cei mai multi preferand sa locuiasca in regiunea Madrid.
Citeste si:
Mai multe despre:
#vanzari auto in Spania#Comisia Europeana#munca in strainatate#restrictii munca#Spania
Pe acelasi subiect: