Spania face ce n-a mai facut nimeni in UE. Accesul romanilor la munca, restrictionat de la 1 august
Informatia potrivit careia autoritatile din Spania vor sa impuna restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari a bulversat pe toata lumea. Autoritatile de la Bucuresti au cerut explicatii la Madrid, asociatiile de romani spun ca nimeni nu le spune nimic si ca tot mai multi conationali raman fara locuri de munca, in timp ce Spania nu da nicio explicatie referitoare la natura restrictiilor si modul in care se vor aplica.
Subiectul a ajuns si la Bruxelles, pe masa Comisiei Europene, care nu prea stie ce sa spuna, in conditiile in care este prima data cand o tara membra face acest lucru. Presa spaniola scrie astazi ca masurile ar putea fi puse in aplicare incepand cu 1 august.
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat, in urma unei intalniri cu comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, ca Spania nu a notificat pana in acest moment Comisia Europeana in ceea ce priveste restrictiile pe care intentioneaza sa le impuna pe piata muncii.
“Din ceea ce stiu pana acum este ca totul e la nivel de intentie in Spania. Autoritatile spaniole au procedat foarte corect si ne-au informat inainte de a lua o decizie in acest sens. Comisia Europeana nu a fost notificata oficial, asta ne-a confirmat si comisarul uropean, dl. Andor, dar sigur ca ei stiu despre aceasta intentie”, a spus Lazaroiu.
Potrivit acestuia, cazul este unul important in special pentru ca ar fi prima data cand un stat din UE ar impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii din alte tari membre, dupa ce anterior le ridicase complet.
“E un caz care nu are precedent, e un prim caz in care o tara, dupa ce a liberalizat piata fortei de munca, revine cu o serie de restrictii. E un caz nou si pentru Comisia Europeana, ceea ce arata complexitatea lui si va fi dificil de judecat. Nimeni nu spune ca Spania nu este intr-o situatie dificila, dar trebuie vazut daca o anumita masura produce efectele pe care tara respectiva vrea sa le ia in situatii extreme, cum este cea pe care o invoca Spania. Comisia a promis ca va cauta probe bazate pe fapte care sa demonstreze ca aceste masuri, odata aplicate, produc si efectele pe care guvernul spaniol le doreste”, a mai spus ministrul roman al Muncii.
In ceea ce priveste notificarea CE, Spania are doua posibilitati: fie informeaza institutia europeana despre intentia pe care o are de a restrictiona accesul pe piata muncii, fie notifica Bruxelles-ul dupa ce au luat deja decizia.
“Sunt inca multe necunoscute in privinta masurilor Am invocat in discutia cu comisarul european riscul de a se crea un precedent, pentru ca nu s-a mai intamplat si pentru ca s-ar putea ca maine sa apara un al doilea. Noi intelegem inclusiv considerentele de politica interna din tarile care, intr-un fel sau altul, incearca sa inaspreasca conditiile. Spania este un precedent pentru ca ei au liberalizat si acum se intorc, dar stiti foarte bine ca in Olanda, de pilda, autoritatile incearca sa introduca noi restrictii pe piata muncii pentru romani”, a mai spus Lazaroiu.
Restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii ar putea fi valabila de la 1 august
Presa spaniola relateza ca ministrii de la Madrid va lua in discutie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii si Imigratiei privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, masura care este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 august.
"Masura, strict de ordin tehnic, va fi discutata vineri in Consiliul de Ministri. Surse guvernamentale au declarat ca intentia este ca aceasta masura sa intre in vigoare imediat, cel mai probabil cu incepere de la 1 august si sa fie rediscutata dupa un an", noteaza Rioja2, in pagina electronica, scrie Mediafax.
Sursa citata reaminteste ca Guvernele roman si spaniol au decis crearea unui grup de lucru pentru a gestiona maniera in care aceasta masura va fi aplicata.
Cum se vor mai putea angaja romanii in Spania, dupa introducerea restrictiilor
Restrictiile pe care guvernul de la Madrid intentioneaza sa le impuna romanilor nu ii vor afecta in niciun fel pe cei care lucreaza deja acolo legal. In acelasi timp, restrictiile nu inseamna ca romanii vor avea interzis la munca, doar ca accesul se va face mult mai greu.
"Incepand de acum, cine vine in Spania la munca si de asemenea cei care se afla deja aici (n.red. in Spania) si doresc sa se integreze pe piata muncii vor fi nevoiti sa prezinte un contract de munca pentru a primi autorizatie de lucru", relateaza Rioja2.
Astfel, cei care vor sa plece de acum inainte la munca vor avea nevoie de un permis de munca, pe care il vor obtine dupa ce isi gasesc un loc de munca sigur.
Asociatiile romanilor de la Madrid ii sfatuiesc pe cei care vor sa vina in Spania sa-si gaseasca o oferta de munca sigura inainte de a pleca din Romania, pentru ca locurile de munca sunt putine si angajarile se fac greu. Potrivit acestora, daca in Spania rata somajului este de peste 20%, in randul comunitatii de romani, indicatorul a ajuns la aproximativ 40%.
Cat de legala este decizia Spaniei?
Legislatia comunitara prevede posibilitatea restrictionarii accesului pe piata muncii pentru o perioada de maximum sapte ani pentru statele nou intrate in UE. La semnarea Tratatului de Aderare, in aprilie 2005, Romania a acceptat posibilitatea impunerii de masuri tranzitorii la libera circulatie a lucratorilor pentru perioada maxima prevazuta de legislatie europeana. Dupa cei sapte ani, insa, accesul pe piata muncii va fi automat liberalizat.
La intrarea Romaniei in UE, jumatate din statele mebre au impus restrictii pentru lucratori, pe care unele dintre ele le-au ridicat ulterior. De exemplu, Spania, Portugalia, Ungaria si Grecia au renuntat la aplicarea regimului tranzitoriu cetatenilor romani incepand cu 1 ianuarie 2009 si Danemarca incepand cu 1 mai 2009.
In prezent, 10 tari din cele 27 de state membre mai pastreaza restrictiile pe piata muncii, respectiv Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.
Pana in prezent, insa, niciun stat membru, care a ridicat restrictiile, nu a mai revenit asupra lor. De accea, ceea ce intentioneaza sa faca autoritatile de la Madrid, au luat prin surpindere Comisia Europeana, care vrea sa analizeze in detaliu situatia inainte de a se pronunta.
Madridul isi justifica actiunea prin faptul ca Spania are cei mai multi someri din UE, peste 4,6 milioane de persoane fara loc de munca, rata somajului mentinandu-se de doi ani la peste 20%.
O decizie asemanatoare a luat si Olanda, care, desi nu liberalizase complet piata muncii pentru romani, a introdus recent conditii mai dure pentru eliberarea permiselor de munca si ii trateaza pe romani si pe bulgari ca pe imigrantii din tarile non-UE.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: