Cum sa ai mai multe sanse sa te angajezi: intra intr-un program de internship!
Pe o piata a muncii in care este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti un job, mai ales daca esti proaspat absolvent, angajatorii nu te intreaba decat un singur lucru: ce stii sa faci si ce experienta ai? Iar majoritatea candidatilor se intreaba, la randul lor, retoric: “De unde sa am experienta, daca nu ma angajeaza nimeni?” Studentii si tinerii absolventi pot invata, insa, ce si cum sa faca in meseria pe care si-o aleg, daca fac un curs de internship intr-o companie. Oferte exista pe piata, majoritatea platite, iar marele avantaj este ca, o data intrat intr-o companie printr-un program de internship, este posibil sa ramai angajat permanent.
Experienta este cuvantul de ordine acum, la angajare. Cu cat stii sa faci mai multe lucruri, cu atat ai mai multe sanse in fata celorlalti sa fii angajat.
Si daca esti serios si iti gasesti un program de internship intr-o multinationala, chiar de pe bancile faculatii, si nu vii cu o adeverinta de practica “de la firma lui tata”, capeti experienta si ai mai multe sanse sa-ti gasesti un job bun.
Cu toate acestea, internshipul nu a devenit, inca, o practica foarte raspandita in Romania, doar marile companii apeland la aceasta metoda pentru a-si gasi angajatii potriviti.
“Noi nu avem cutuma acestor metode si doar unele companii, aproape fara exceptie multinationale, aloca resurse programelor de internship. Argumente contra programelor de internship sunt destule: costuri de implementare, durata scurta, nevoia armonizarii cu curricula universitatilor, brese in securitatea datelor confidentiale, lipsa de atasamnt fata de companie, potential lipsa de seriozitate a tinerilor inteni”, explica Marius Girlea, manager general al portalului de recrutare Jobsinro.ro.
Potrivit acestuia, o alta explicatie poate fi si lipsa unor prevederi legale bine conturate in acest domeniu, tinerii astfel “angajati” fiind platiti pe baza unor contracte de munca cu durata determinata – fie ca este vorba de drepturi de autor, fie de prestari servicii.
In Romania, ca de altfel si in Europa, internii sunt de cele mai multe ori platiti, spre deosebire de Statele Unite, unde acestia fac voluntariat.
“In Romania, ca de altfel in mai toata Europa, internii sunt platiti tocmai din teama ca internshipul sa nu fie considerat munca la negru. Angajatorii de la noi mai practica, pe langa plata, si acordarea de burse ca alternativa la salarizare, plus, in unele cazuri, cazare si decontarea cheltuielilor cu transportul”, a mai spus managerul general al Jobsinro.ro.
Potrivit lui Marius Girlea, media salariala pentru interni ajunge undeva la 800 de lei, plecandu-se de la un minim de 500 de lei si ajungandu-se la un maxim de 1.500 de lei.
Cum se face internship in Statele Unite?
Spre deosebire de Romania si Europa, in SUA sistemul este clar reglementat, tinerii dobandind prima experienta in munca in calitate de voluntari. Astfel, Ministerul Muncii (US Department of Labour) nu sonsidera internshipul o forma de angajare (excluzand astfel dreptul la salariul minim) doar daca urmatoarele 6 conditii - numite chiar Testul celor 6 Factori - sunt indeplinite simultan:
• Internshipul, chiar daca include operarea echipamentelor angajatorului, este similar cu pregatirea desfasurata intr-un mediu scolar
• Experienta capatata in timpul internshipului este in beneficiul internului
• Internul nu ia locul angajatilor, ci isi desfasoara activitatea sub atenta supraveghere a personalului existent
• Angajatorul care apeleaza la interni nu numai ca nu are un beneficiu imediat derivat din activitatea internilor, dar ar putea chiar sa fie dezavantajat in activitatea lui
• Internul nu este in mod obligatoriu indreptatit sa primeasca un job la sfarsitul internshipului
• Atat angajatorul, cat si internal inteleg si sunt de acord ca internul nu va fi remunerat pe durata internshipului
Sursa informatiilor: www.jobsinro.ro
Pe acelasi subiect: