Pentru a participa la concurs, candidatii trebuie sa fie cetateni romani, sa fie absolventi de facultate si sa aiba o minima experienta de un an, in cazul in care durata studiilor universitare a fost de trei ani.

Cei care isi aleg ca domeniu de activitate dreptul vor participa la elaborarea si analizarea legislatiei UE, precum si controlul aplicarii acesteia, vor acorda consiliere juridica sau vor participa la negocierea acordurilor internationale.

Cei care opteaza pentru un post in domeniul economic vor analiza si evalua economiile statelor membre sau a statelor terte, vor face analize economice si vor acorda consiliere in politica regionala, concurenta, comert, industrie sau ocuparea fortei de munca.

In administratie publica europeana, posturile vizeaza supravegherea si controlul in mai multe domenii de activitate a institutiilor, precum si coordonarea interna sau internationala a aplicarii normelor si procedurilor.

Posturile scoase la concurs sunt pentru gradele AD 9 si AD 12, ceea ce presupune cel putin zece ani de experienta intr-un domeniu relevant, din care trei, respectiv cinci ani, in functii de conducere sau de coordonare de personal.

Limba principala va fi limba romana, pe langa care este necesara cunoasterea satisfacatoare a limbii engleze, franceze sau germane, la alegere.

Vezi aici regulamentul complet de selectie

Mai multe informatii despre cum sa te angajezi la UE gasesti AICI

Cum poti sa aplici pentru un job la CE?

Inscrierea pentru unul din joburile scoase la concurs se face online, pe site-ul EPSO.

Dupa inscrierea electronica, va urma o serie de teste, care vizeaza evaluarea aptitudinilor si a comptentelor generale, respectiv un test de rationament verbal si unul de rationament numeric. Testele se vor desfasura in cea de-a doua limba aleasa, respectiv engleza, franceza sau germana.

Desi din acest an, EPSO a simplificat procedurile de aplicare pentru locurile libere din institutiile europene, selectia se poate dovedi dificila pentru cei neobisnuiti cu practicile europene.

Un modul de pregatire in vederea selectiei poate fi de ajutor celor care vor sa se familiarizeze cu regulile de aplicare. Doua posibile variante de a urma un training pentru a te pregati in vedera angajarii intr-o institutie europeana gasesti AICI (in Romania) sau AICI (la Bruxelles).

Ce presupun testele pentru angajare?

Noul sistem implementat de EPSO presupune concursuri anuale pentru profilurile profesionale cel mai des intalnite, ceea ce le permite candidatilor sa isi programeze candidaturile in mod mai eficace si contribuie la planificarea strategica a resurselor de catre institutiile UE. Este mai rapid si mai eficient, pentru ca are mai putine etape si pune accentul, mai ales, pe evaluarea competentelor.

Noua procedura de selectie cuprinde doar doua etape: un test de preselectie pe calculator, care se organizeaza in fiecare tara membra a UE, si o etapa de evaluare, care se desfasoara la Bruxelles. Noul ciclul dureaza intre 5 si 9 luni, si nu pana la doi ani, cum era cazul in cadrul sistemului precedent.

Preselectia include teste de abilitate cognitiva si de comportament in anumite situatii, precum si evaluarea competentei profesionale si lingvistice, in functie de profilul cautat.

Etapa de evaluare pune accentul pe abilitatile corespunzatoare postului, mai degraba decat pe cunostintele teoretice. In functie de tipul de concurs, aceasta etapa dureaza o jumatate de zi sau o zi intreaga de teste. Evaluarea se face in a doua limba a candidatului (engleza, franceza sau germana), cu exceptia profilurilor care necesita demonstrarea unor competente lingvistice specifice.

Sursa informatiilor: www.europa.eu

Vezi aici ce salariu poti sa castigi daca reusesti sa te angajezi intr-o institutie eurpeana