Ministrul Muncii a inceput conferinta prin a critica partidele de opozitie care, in opinia sa, refuza sa dezbata realitatile economice ale Romaniei.

"Stiu cat de greu e pentru o familie de pensionari sa isi vada pensiile si asa mici reduse. Stim ca problema esentiala a tarii este sa putem asigura, cu aceste reduceri, plata pensiilor, salariilor, ajutoarelor de somaj, astfel incat sa putem sa ne incadram in fondurile din acest moment", a spus Mihai Seitan, precizand ca pensiile pe luna iunie ar putea ramane la acelasi nivel daca legea de reducere se publica dupa 15 iunie.

"Daca legea privind reducerile de pensii va fi publicata in Monitorul Oficial dupa 15 sau 20 iunie, pensiile pe luna iunie se vor plati pe actualul sistem, adica nu vor fi reduse", a explicat Seitan.

Plata pensiilor se face lunar, dupa data de 16. Ministrul a adaugat ca la sistemul de pensii exista un deficit de 800 de milioane de euro, care se recupereaza prin reducerea care va fi efectuata.

"De la 1 ianuarie vom reintra cu legea pensiilor pe rol, vom putea echilibra sistemul si ne vom intoarce cu valoarea punctului la un nivel acceptabil", a aratat ministrul Muncii.

Suntem intr-o criza in accentuare, nicidecum in restrangere, a mai spus acesta. Toate tarile din Europa iau masuri de austeritate. Este o problema majora in acest moment situatia datoriilor statului, care ne afecteaza si pe noi la fel de mult. Avem un sistem privat care de un an si jumatate duce greul acestei crize. Grosul numarului de someri, 500.000, provin din sistemul privat, a justificat Seitan masurile adoptate de Guvern, prin care salariile bugetarilor scad cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Sistemul bugetar este nevoit sa suporte reducerile necesare

Nivelul de salarii in raport cu productivitatea: daca pana in 2006 cele doua au fost apropiate, de atunci salariile au crescut, iar productivitatea a scazut. S-au dat 20 de ordonante de urgenta pentru cresterea pensiilor si salariilor. Intre 2007 si 2009, fondul de salarii s-au dublat. La pensii s-a intamplat la fel.

Nu exista fundamentare financiara pentru aceste cresteri. Nu este sustenabil.

Punctul de pensie ar fi trebuit sa fie in 2009 la 374 de lei, daca s-ar fi indexat doar cu inflatia, cum era normal, iar el este acum de 711 lei.

Vom face o lege prin care drepturile de autor sa fie contribuabile pentru pensie

Mihai Seitan a declarat ca va fi elaborat un proiect de lege prin care drepturile de autor sa devina contribuabile pentru pensie, sanatatate si somaj, ca orice salariu. Potrivit ministrului Muncii, proiectul de lege va viza largirea bazei de impozitare, astfel incat in categoriile celor care platesc contributii, sa intre si cei care nu contribuie in prezent.

"Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natura salariala, PFA-urile, conventiile civile sa fie vazute ca elemente salariale si sa devina contribuabile pentru pensie, sanatate, si somaj ca orice salariu", a sustinut Mihai Seitan.

Intrebat daca cei care sunt platiti si pe carte de munca si pe drepturi de autor vor plati aceste contributii, ministrul a raspuns ca cei care au pe cartea de munca doua servicii vor plati pentru amandoua.