Unul dintre proiectele de lege prevede reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar prin taierea salariilor, pensiilor si a ajutoarelor sociale. Cel de-al doilea prevede recalcularea pensiilor speciale

La finalul sedintei de Guvern, premierul Emil Boc a declarat ca legile vor intra în vigoare odata cu avizul Parlamentului si publicarea in Monitorul Oficial.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, pe de alta parte, a spus ca pensiile vor fi reduse cu 15% incepand de la 1 iunie, deoarece sunt un drept lunar, iar salariile, normate la ora, ar putea fi reduse cu 25% doar de la data intrarii in vigoare a legilor pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea.

"Pe luna iunie pensiile se platesc in iulie, iar daca legea privind pensiile intra in vigoare in iunie, pensiile vor putea fi reduse cu 15% incepand de la 1 iunie. In cazul salariilor, lucrurile sunt mai complicate, deoarece este vorba de plata cu ora si cu ziua, iar reducerea cu 25% s-ar putea aplica doar de la data intrarii in vigoare a legii cu masurile de austeritate. In acest caz este posibil ca legea sa nu se poata aplica retroactiv", a declarat Mihai Seitan, citat de Mediafax.

El a aratat ca modalitatea de calcul "se va sti cu exactitate" in momentul adoptarii legilor.

Proiectul legii privind reducerea cheltuielilor bugetare stabileste ca reducerea cu 25% a salariilor se aplica "incepand cu drepturile lunii iunie".

Premierul a spus totodata ca proiectul de reducere a cheltuielilor bugetare aprobat de Guvern mentine prevederea conform careia salariile vor fi reduse si pentru angajatii Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Colegiul Director al PDL a decis, duminica, in unanimitate, sa sustina Guvernul pentru masurile de limitare a cheltuielilor bugetare ÅŸi de relansare economica a Romaniei.