In majoritatea liceelor, bacalaureatul la limba straina, proba orala, s-a desfasurat fara probleme. In cifre, ziua arata mai rau decat a fost. Au participat la actiune 120 de mii de cadre medicale, alte cateva zeci de mii de functionari, iar in unele tribunale, s-au judecat doar o treime din dosare.

Miza grevei a fost astazi examenul de bacalaureat. Profesorii au vrut sa-l boicoteze, iar ceilalti bugetari s-au alaturat din solidaritate. Proba a fost sustinuta insa fara probleme, spre dezamagirea unor liceeni, care se si obisnuisera cu ideea ca ingheata anul.

Ministrul Muncii spune ca pe perioada grevei bugetarii nu primesc niciun leu de la stat.

"Grevele in perioada de recesiune nu ajuta deloc cresterea economica sau economia sa-si revina ci duc la accelerarea pierderii atat in economie, cu efecte grele asupra acestor cifre si, in al doilea rand, pentru oameni", a explicat Mihai Seitan, seful de la Ministerul Muncii.

Sindicatele din educatie sustin ca profesorii au fost obligati sa lucreze, fiind amenintati cu concedierea.

De exemplu, liderul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu, sustine ca asupra grevistilor din invatamant se fac presiuni si ca in cateva scoli din judet nu a fost permis accesul liderilor de sindicat, la usile unitatilor de invatamant fiind adusi jandarmi si politisti.

Vamile au fost si ele inchise, activitatea fiind blocata, pana la ora 16.00.
  
Aproape jumatate din angajatii Primariei Capitalei au fost in greva luni, acestia fiind prezenti la birouri, insa fara sa lucreze. Activitatea s-a desfasurat doar la birourile care asigura serviciile de urgenta, dar nu la capacitate maxima.

Angajatii din Primariile Constanta, Mangalia, Medgidia si Eforie, precum si functionarii de la Consiliul Judetean Constanta au fost, de asemenea, in greva, luni, singurul serviciu care nu a fost afectat fiind cel unde se elibereaza certificatele de deces.

Grefierii si personalul conex al instantelor din judetul Neamt au participat, luni, la greva de solidaritate, asigurand o treime din activitate si fiind prezenti in special la sedintele privind arestati, in domeniul penal si cauzele privind minorii in domeniul civil.

Angajatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor au adus, luni, la instantele bucurestene, doar arestatii carora le expirau mandatele de arestare preventiva. Astfel, instantele pot judeca doar prelungirile mandatelor de arestare preventiva sau verificarea legalitatii acestor masuri, din cauza grevei la care s-au solidarizat angajatii din penitenciare.

De asemenea, o parte a consilierilor juridici de la primarii sau alte institutii au comunicat instantelor ca sunt in greva si ca de aceea nu pot pune concluzii.

Curtile spitalelor bucurestene s-au umplut, luni dimineata, de cadre medico-sanitare care sustin greva generala a bugetarilor, dar actiunile lor nu afecteaza activitatea din respectivele unitati sanitare sau cea a serviciilor de urgenta.

Lucratorii din Muzeul de Istorie Nationala a Romaniei au fost si ei greva de solidaritate, luni, intre orele 8.00 si 16.00, actiunea fiind una de sustinere a celor organizate de celelalte federatii sindicale. Revendicarile sindicalistilor sunt legate de reducerea salariilor si a pensiilor.