Criza datoriilor din zona euro concediaza mii de angajati. Bancile din Europa accelereaza disponibilizarile
Bancile europene accelereaza masurile de reducere a numarului de locuri de munca. Principalul motiv il reperezinta criza datoriilor din zona euro asupra veniturilor si a deciziei liderilor UE de a le impune majorarea capitalului, potrivit Bloomberg.
Cea mai mare banca daneza concediaza 3.500 de persoane. A doua institutie de credit din Elvetia lasa fara job 1.500 de oameni
Credit Suisse, a doua mare banca din Elvetia, a informat astazi ca va desfiinta aproape 1.500 de locuri de munca, pe langa alte 2.000 de concedieri anuntate in iulie.
Danske Bank, cea mai mare banca daneza, va elimina 3.500 de posturi, iar tendinta va continua, scrie Bloomberg.
Bancile europene ar putea fi fortate sa faca noi concedieri in conditiile in care criza datoriilor suverane erodeaza profiturile, iar necesarul mai mare de capital impus de autoritatile de reglementare obliga institutiile de credit sa vanda active si sa isi reduca balantele contabile.
Numarul de locuri de munca desfiintate in acest an de bancile europene occidentale, 86.273, este de peste doua ori mai mare decat cel de 36.951 in cazul bancilor din Statele Unite.
"Anii de belsug au ramas cu adevarat in urma. Vechile modele si convingeri sunt analizate in profunzime. Este o schimbare care are loc o data la o generatie", a spus John Purcell, fondator al companiei de recrutare Purcell din Londra.
Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank si Barclays au anuntat deja planuri de reducere a activelor ponderate in functie de risc cu pana la 415 miliarde de dolari, in valoare cumulata, pentru a se pregati pentru necesarul mai strict de capital, in conformitate cu regulile internationale Basel III.
"Noile concedieri sunt inevitabile, in conditiile in care incearca sa faca fata inrautatirii climatului de afaceri", a declarat Christopher Wheeler, analist la Mediobanca in Londra.
Directorul general al Credit Suisse, Brady Dougan, a subliniat ca instabilitatea actuala din piata este similara cu cea din timpul crizei din 2008.
Credit Suisse a anuntat marti prima pierdere trimestriala dupa 2008.
Profitul Credit Suisse a crescut cu 12% in trimestrul al treilea, sustinut de un castig contabil din majorarea spread-urilor creditelor.
Divizia de investment banking a inregistrat insa o pierdere inainte de impozitare de 190 milioane de franci elvetieni, comparativ cu un profit de 395 milioane de franci in intervalul similar din 2010.
La divizia de private banking, profitul a scazut cu 78%, la 183 milioane de franci, dupa constituirea unor provizioane de 478 milioane de franci pentru acorduri in domeniul fiscalitatii cu Germania. Profitul diviziei de administrare a activelor din SUS a coborat cu 32%, la 92 milioane de franci.
UBS anunta noi concedieri, in timp ce Deutsche Bank desfiinteaza 500 de posturi
UBS, cea mai mare banca din Elvetia, si Deutsche Bank, cea mai mare din Germania, au avertizat saptamana trecuta ca exista riscul unor noi concedieri.
Deutsche Bank a anuntat in aceasta luna desfiintarea a 500 de posturi.
UBS a avertizat in aceeasi zi ca banca va reorganiza divizia de investment banking, ceea ce ar putea duce la reducerea numarului de angajati.
Concedierile de la UBS ar putea afecta 1.700 de angajati, potrivit unui analist de la JP Morgan.
Citeste si:
Mai multe despre:
#banci europene#angajati#criza datoriilor din zona euro#disponibilizari#locuri de munca
Pe acelasi subiect: