Institutiile de credit din Olanda, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Portugalia au trecut testele, desi mai multe banci germane si portugheze au reusit la limita, potrivit agentiei.

Rezultatele testelor de stres confirma capitalizarea solida a Erste Group, a anuntat banca austriaca intr-un comunicat. Astfel, indicele calculat Core Tier 11, raportat la riscul total, a fost estimat la 8,1% in 2012, intr-un scenariu pesimist cu mult peste pragul minim de 5% necesar promovarii evaluarii.

Testele de stres au fost aplicate unor 90 de banci din 21 de tari.

Detaliile legate de bancile care nu au trecut testele vor fi publicate mai tarziu, potrivit EBA, institutia precizand ca toate bancile mari au promovat, in conformitate cu asteptarile.

Banca germana Helaba s-a retras joi din procesul de testare, in urma unei dispute referitoare la includerea capitalului hibrid in evaluare.

Eurobank, ATEbank si Volksbank, asteptari pesimiste

Cele trei banci au obtinut indici Core Tier 1 pentru 2012, intr-un scenariu pesimist, de sub 5%, nivelul minim necesar promovarii. Astfel, EFG Eurobank a realizat un indice de 4,6%, ATEbank de -6%, iar Oesterreichische Volksbanken de 4,5%.

Celelalte institutii financiare care nu au trecut testele, toate din Spania, sunt Banco Pator, Caja Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo, CataluniaCaixa si Unnim.

Cele opt banci au nevoie de un capital suplimentar de 2,5 miliarde de euro.

Analistii au anticipat anterior ca un numar de banci elene, intre care EFG Eurobank, Piraeus si ATEbank, nu vor depasi testele, avand in vedere expunerea mare la datoriile suverane ale Greciei, potrivit CNBC.

Bancile spaniole Pastor si Catalunya Caixa au anuntat ca nu vor promova, dar ca ar fi reusit acest lucru daca ar fi avut voie sa includa provizioanele pentru pierderile anticipate din imprumuturi in capitalul de baza. Anul trecut, testele au permis acest lucru.

Testele aplicate anul trecut bancilor au fost criticate pentru au aratat ca bancile au nevoie de capital suplimentar de numai 3,5 miliarde de euro, o zecime din estimarile analistilor.

Ce se intampla cu institutiile de credit care n-au trecut testele

Bancile care au picat testele de stres trebuie sa prezinte un plan de suplimentare a capitalului, in termen de trei luni.
Pe piata romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost si mai multe companii, intre care EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Finance - Romania, EFG Eurobank Securities - Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG Eurolife Asigurari de Viata.

Volksbank avea la sfarsitul anului trecut 236 de sucursale in Romania si 1.373 de anagajati. Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele Volksbank International, care reuneste activele din strainatatele ale grupului austriac, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).

Banca rusa de stat Sberbank va cumpara Volksbank International (VBI) in baza unui memorandum incheiat de cele doua companii, insa operatiunile din Romania au fost excluse din tranzactie.

ATEbank Grecia controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii.