BNR construieste o "banca-punte" care sa administreze banci intrate in dificultate
Banca Nationala urmeaza sa definitiveze si sa aprobe reglementarile privind functionarea unui nou tip de institutie financiara pe piata locala - asa-numita "bridge bank" - banca-punte - care sa poata prelua rapid spre administrare banci comerciale care intra in dificultate.
Fondul de Garantare a Depozitelor ar urma sa constituie banca-punte si sa o imputerniceasca sa preia o institutie de credit cu probleme grave de solvabilitate si lichiditate. Ramane de vazut care vor fi criteriile pe baza carora va avea loc o asemenea preluare, respectiv daca noul mecanism de salvare a unei banci va fi valabil pentru orice institutie de credit, noteaza Ziarul Financiar.
Romania s-a angajat fata de Fondul Monetar International prin acordul stand-by de tip preventiv ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa reglementeze functionarea institutiei de tipul "bridge bank" pentru extinderea gamei de instrumente care sa permita interventii rapide in sistem,cu efecte negative minime asupra stabilitatii financiare generale.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale urma sa discute vineri aprobarea acestor noi reglementari. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a mentionat ca aceste schimbari vor fi facute publice in perioada urmatoare, dupa avizul final al Consiliului de Administratie. Violenta crizei financiare care a izbucnit in 2008 a determinat la nivel mondial schimbari rapide de legislat ie in domeniul supravegherii bancare.
Banca Nationala discuta de mai mult timp adaptarea legislatiei de supraveghere la noile conditii, astfel incat sa poata actiona cu rapiditate atunci cand situatia unei banci se deterioreaza.
In trecut, BNR trebuia sa astepte pana erau parcurse toate etapele impuse de legislatia privind falimentul. Acum, BNR nu vrea sa se mai ajunga in aceasta situatie care poate fi mult mai costisitoare decat introducerea unei banci-punte care sa administreze activele si pasivele unei banci cu probleme.
Pe acelasi subiect: