Banii bancilor raman in tara, dar romanii trebuie sa stranga cureaua in continuare VIDEO
Avem toate motivele sa rasuflam usurati, dupa ce la summitul european s-a luat decizia ca banii bancilor straine din tarile mai mici, inclusiv Romania, sa nu mai plece peste hotare.Totusi, asta nu ne garanteaza un 2012 pe roze.
Trebuie sa strangem in continuare cureaua, sa eliminam cheltuielile inutile si sa concediem inca 100.000 de bugetari, avertizeaza expertii FMI. Acestia au inceput discutiile cu autoritatile romane despre bugetul pe anul viitor. Seful negociatorilor FMI, Jefrey Franks a avut prima intalnire cu cei din Ministerul de Finante, pe tema bugetului de anul viitor.
Expertii de la Washington si Banca Nationala se implica in elaborarea bugetului de stat. Guvernatorul Mugur Isarescu recunoaste acest lucru si spune ca exemplul Greciei ne da frisoane.
Asa ca e clar ca bugetul din 2012 va fi unul de austeriate. O recunosc si autoriatile, care anunta ca nu vor fi cresteri de salarii si pensii. Oricum, e tot mai greu sa imprumutam bani in strainate pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, asa ca faptul ca banii bancilor raman in Romania este ca o gura de oxigen.
Presedintele a participat doar la prima parte a reuniunii, nu si la intalnirea maraton in care s-au luat masurile de salvare a zonei euro. Asadar nu am fost in focul celor mai importante decizii, dar seful statului spune ca am obtinut ce ne-am propus.
Pentru Romania asta inseamna ca banii bancilor raman la noi si nu mai pleaca la sediile centrale, pentru ca de asta se vor ocupa statele europene. Acest lucru reiese si din declaratia presedintilor, data la sfarsitul intilnirii de la Bruxelles.
Suntem la adapost de probleme doar pe termen scurt si nici nu poate fi vorba de cresteri de venituri. Deja cresterea economica de anul viitor a fost redusa la jumatate.
Insusi guvernatorul BNR se implica in construirea bugetului, desi spune ca unii il critica. Ca sa iesim la liman, guvernul trebuie sa elimine risipa din buget.