UniCredit ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 5,6 milairde euro, iar Societe Generale si Deutsche Bank de 3 miliarde euro fiecare, pentru a atinge standardele globale de capital intr-un scenariu cu doi ani de recesiune si pierderi "realiste" pe obligatiunile de stat din zona euro, potrivit estimarilor Reuters.

UniCredit ar putea incerca sa-si majoreze capitalul in acest an, dupa ce noile reguli aplicate bancilor vor deveni clare, iar analistii estimeaza ca grupul italian va cauta sa atraga intre 5 miliarde euro si 7 miliarde euro.

In functie de viteza si severitatea cu care va evolua criza datoriilor de stat din zona euro, si alte banci i s-ar putea alatura.

"Multe banci vor avea nevoie de majorari de capital in cazul unei contagiuni cauzate de problemele din Grecia, Portugalia si Irlanda", comenteaza managerul unui fond de investitii.

Acordul convenit saptamana trecuta de liderii europeni si marile institutii financiare pentru salvarea Greciei a calmat temerile privind raspandirea crizei catre alte tari din zona euro, insa amenintarea contagiunii este in continuare reala, iar unii considera ca iminenta intrare a Greciei in default (incapacitate de plata) selectiv creste semnificativ sansele ca Irlanda si Portugalia sa urmeze aceeasi cale.

Astfel, bancile vor fi mai presate ca niciodata sa-si consolideze rezervele de capital pentru a absorbi pierderile din economiile cu probleme, iar politicienii par decisi sa forteze sectorul privat sa-si asume raspunderea.

Intrarea in incapacitatea de plata a Greciei nu va pune probleme sistemului bancar romanesc, dar riscurile nu pot fi excluse pe deplin

Fitch a retrogradat patru banci grecesti prezente si in Romania

Cu toate acestea, bancile vor incerca cel mai probabil sa intarzie orice operatiunie de acumulare de capital, din cauza conditiilor dificile de piata.

Analistii JPMorgan estimeaza ca 20 de banci europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar 80 miliarde euro, cifra la care au ajuns dupa derularea propriilor teste de stres, cu criterii mai dure, pe baza datelor furnizate de EBA.

Morgan Stanley estimeaza ca bancile europene ar avea nevoie de 40 miliarde euro, iar Credit Suisse scrie intr-o analiza ca 49 de institutii de credit ar avea nevoie de 83 miliarde euro.

Citeste si:

S-a decis: UE, pregatita sa sustina bancile care nu vor trece testele de stres

Ce probabilitate exista ca o banca din Romania sa dea faliment. Marturisirile economistilor