Cele mai vulnerabile banci europene la criza
UniCredit, Societe Generale si Deutsche Bank ar putea fi primele banci europene care vor fi nevoite sa atraga capital suplimentar in cazul inrautatirii crizei din zona euro, desi au trecut testele de stres incheiate recent de autoritatile europene, potrivit unei analize realizate de jurnalistii de la Reuters. Testele de stres, ale caror rezultate au fost publicate recent de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) au fost criticate de analisti drept prea indulgente, insa au dezvaluit totusi unele puncte slabe din sistem.
UniCredit ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 5,6 milairde euro, iar Societe Generale si Deutsche Bank de 3 miliarde euro fiecare, pentru a atinge standardele globale de capital intr-un scenariu cu doi ani de recesiune si pierderi "realiste" pe obligatiunile de stat din zona euro, potrivit estimarilor Reuters.
UniCredit ar putea incerca sa-si majoreze capitalul in acest an, dupa ce noile reguli aplicate bancilor vor deveni clare, iar analistii estimeaza ca grupul italian va cauta sa atraga intre 5 miliarde euro si 7 miliarde euro.
In functie de viteza si severitatea cu care va evolua criza datoriilor de stat din zona euro, si alte banci i s-ar putea alatura.
"Multe banci vor avea nevoie de majorari de capital in cazul unei contagiuni cauzate de problemele din Grecia, Portugalia si Irlanda", comenteaza managerul unui fond de investitii.
Acordul convenit saptamana trecuta de liderii europeni si marile institutii financiare pentru salvarea Greciei a calmat temerile privind raspandirea crizei catre alte tari din zona euro, insa amenintarea contagiunii este in continuare reala, iar unii considera ca iminenta intrare a Greciei in default (incapacitate de plata) selectiv creste semnificativ sansele ca Irlanda si Portugalia sa urmeze aceeasi cale.
Astfel, bancile vor fi mai presate ca niciodata sa-si consolideze rezervele de capital pentru a absorbi pierderile din economiile cu probleme, iar politicienii par decisi sa forteze sectorul privat sa-si asume raspunderea.
Cu toate acestea, bancile vor incerca cel mai probabil sa intarzie orice operatiunie de acumulare de capital, din cauza conditiilor dificile de piata.
Analistii JPMorgan estimeaza ca 20 de banci europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar 80 miliarde euro, cifra la care au ajuns dupa derularea propriilor teste de stres, cu criterii mai dure, pe baza datelor furnizate de EBA.
Morgan Stanley estimeaza ca bancile europene ar avea nevoie de 40 miliarde euro, iar Credit Suisse scrie intr-o analiza ca 49 de institutii de credit ar avea nevoie de 83 miliarde euro.
Citeste si:
Mai multe despre:
#banci#criza datoriilor din zona euro#criza Grecia#Societe Generale#UniCredit Bank
Pe acelasi subiect: