Interviul de angajare: Cat minti si cat adevar spui?
Realitatea este dura. Cand in fata unui potential angajator stau, de pilda, doua femei cu aceleasi calificari si rezultate exceptionale, insa una dintre ele este deja mama, balanta se inclina, de obicei, in favoarea celei care poate sa puna munca inainte de toate. In astfel de cazuri, ce faci: spui la interviu ca ai copii? Un alt exemplu: iti exagerezi meritele personale pentru a obtine un job ale carui atributii te depasesc. Este mai bine sa spui adevarul de la bun inceput sau mai mult conteaza ca ai obtinut slujba?
Atatea si atatea povesti demonstreaza ca unele aspecte ale vietii personale pot face diferenta intre doi candidati cu merite egale.
Cu toate acestea, spun specialistii in resurse umane, oricat de riscant ar fi, trebuie sa fii cat se poate de deschis la interviu si sa incerci sa intorci situatia in avantajul tau. Spre exemplu, daca ai un copil si ai mai muncit, arata cat de bine "ai impacat si capra, si varza". In plus, minciuna are picioare scurte, iar cand adevarul va iesi la lumina, angajatorul iti va pune la indoiala integritatea.
Acest lucru este general valabil. Arata ca esti pregatit, ca esti o persoana de incredere, ca-ti dai interesul si, cel mai important, nu minti! "Onestitatea este un lucru obligatoriu la interviu", considera Dragos Gheban, business development manager la Catalyst Solutions, organizator al targului de joburi "Angajatori de Top".
In caz contrar, s-ar putea sa descoperi chiar ca nu esti potrivit pentru slujba respectiva si, daca esti constant in urma celorlalti colegi, acest aspect se manifesta sub forma de stres. Asadar, nu este o rusine sa vorbesti si despre greseli.
Emana onestitate inclusiv prin vestimentatie
Nu trebuie sa treci cu vederea nici modul cum te prezinti, cum esti imbracat, pentru ca asa arati cat de serios si de motivat esti. Aspectul fizic este foarte important, insa ai mare grija sa nu te simti "ca un pinguin" in hainele alese, pentru ca nu vei face o impresie extraordinara.
Imbraca-te in ce te simti bine si tine minte ca "exista si joburi pentru oamenii in blugi", spune Monica Dona, consultant la comapania de resurse umane Lugera&Makler.
Tinuta depinde de tipul organizatiei la care te prezinti. Daca te duci la o banca, ar trebui sa ai o tinuta formala. Daca te prezinti undeva unde se lucreaza informal, poti alege alta vestimentatie, tinand cont de regulile bunului simt, evident.
Ce este important in timpul unui interviu?
Interviul este etapa pregatitoare, in care tu trebuie sa stii foarte bine pentru ce aplici si care sunt aptitudinile tale pentru jobul respectiv. Ce stii despre organizatia respectiva sau de ce te-ai prezentat la interviu ar trebui sa fie intrebari simple, la care sa poti sa raspunzi si care il fac pe angajator sa-si dea seama daca esti potrivit pentru pozitia respectiva. Inainte sa te prezinti la un interviu trebuie sa te documentezi.
Abordarea trebuie facuta sincer, fara sa inveti pe dinafara ce scrie pe Internet. Trebuie sa stii foarte bine cand ai absolvit facultatea, unde si cand ai lucrat, care au fost atributiile si realizarile tale. La interviu "te vinzi", explici de ce esti tu bun pentru un job si nu altcineva.
Siguranta de sine denota ca esti foarte stapan pe subiect, dar si timiditatea este buna pana la un anumit punct. Trebuie sa te potrivesti cu cel care te angajeaza sau cu jobul, nu este rau sa fii timid, dar pana la o limita, arata Marius Precu, senior client partner la firma de recrutare TheSearchers.
Tine minte ca si cel de-al doilea interviu este si el esential. Nu trebuie tratat cu lejeritate, doar pentru ca ai trecut de prima etapa.