Varsta, locul nasterii, rasa, cetatenia, religia sau orientarea sexuala, iata numai cateva dintre temele care, odata abordate in cadrul unui interviu, sunt considerate un "atac" direct la drepturile tale.

De pilda, daca mergi la un interviu in Anglia si esti intrebat: "Esti cetatean britanic?" se considera discriminare, dar daca esti intrebat: "Ai permis de munca in Marea Britanie?", atunci nu mai poti ocoli raspunsul.

"Exista o serie de intrebari "tabu" pe care un recruiter cu experienta nu le va adresa candidatilor sai", a declarat pentru incont.ro Monica Dona, Human Capital Consultant la comapania de resurse umane Lugera&Makler.

Iata cateva exemple de "curiozitati" pe care angajatorul le poate avea in ceea ce te priveste si pe care tu nu esti obligat sa i le satisfaci:

Cati ani ai?
Esti cetatean roman?
Consumi bauturi alcoolice?
Fumezi?
Ce religie ai?
Esti casatorit/a?
Esti divortat/a?
Ai prieten/a?
Esti insarcinata?
Ai copii? Cati?
Planuiesti sa ai copii?
Esti membru al vreunui partid?
Ai vreo problema de sanatate?
Ai vreo dizabilitate?
Ai suferit condamnari?
Cu ce se ocupa parintii tai?
Ce greutate ai?

"In general, intrebarile discriminatorii referitoare la sex, religie, rasa, nationalitate, interes politic, varsta, situatie familiala, sanatate sunt interzise in cadrul unui interviu", spune Monica Dona.

Totusi, raspunsurile la unele dintre intrebarile de mai sus nu sunt un secret pentru angajator. Motivul? "La o mica analiza, raspunsurile pot fi foarte usor gasite in CV, pentru ca in general un CV contine datele personale, ca de exemplu starea civila, nationalitatea, varsta. Consider ca printr-o abordare cat mai deschisa in cadrul unui interviu aceste informatii pot veni de la sine, fara a fi nevoie de intrebari directe, ca cele de mai sus. De exemplu: "Ce parere aveti despre fumatul in incaperi inchise?" sau "Cum ati rezolva cazul unui angajat care consuma alcool in timpul serviciului?", explica la randul ei Corina Neagu, HR Manager la Securitas Romania.

Asadar, este important sa stii cand anume un angajator iti incalca drepturile, dar pe de alta parte te poti trezi intr-o discutie libera, cand tu insuti oferi toate informatiile, ceea ce nu este neaparat rau sau in defavoarea ta, intrucat intentiile celui cu care sustii interviul pot fi sincere.

"Exista si situatii in care este important pentru recruiter sa confirme daca respectivul candidat poate desfasura activitatea pentru care este recrutat. Pentru un job in care angajatul trebuie sa desfasoare activitati fizice, spre exemplu, detaliile legate de abilitatile fizice ale acestuia sunt extrem de importante. Depinde insa de abilitatile recruiterului sa acceseze aceste informatii, fara a fi nevoit sa adreseze intrebari interzise", precizeaza Monica Dona.