Agathon a spus ca premierul Emil Boc a preluat mai multe dintre propunerile patronatelor, pe care Guvernul le va pune in practica in perioada urmatoare.

Sapte dintre propunerile noastre au fost aprobate. Am cerut ca legea pentru combaterea evaziunii fiscale sa fie aplicata de urgenta, iar Garda Financiara sa inceapa sa combata evaziunea ridicand doamnele din fata mall-urilor sau din fata complexului Europa, care vand carnete cu facturi stampilate. Am obtinut, de asemenea, ca domeniul IT, care a permis tinerilor sa ramana sa lucreze in Romania si sa nu mai plece in strainatate, sa fie in continuare exceptat de taxe”, a precizat reprezentantul ACPR.

El a spus ca, in urma discutiilor cu premierul, s-a convenit si neincluderea in scrisoarea de intentie a reducerii contributiei la Pilonul II, de la 2,5% la 0,5%.

Patronatele au mai propus premierului o serie de masuri, care in opinia lor ar compensa reducerile de salarii si pensii. Una dintre acestea, propusa de UGIR-1903, a fost angajarea de catre companii a doua persoane pe acelasi loc, care sa munceasca fiecare cate patru ore pe zi si sa fie platite cu 60% din salariu, masura aplicata in cinci tari din Uniunea Europeana.

"Prin timpul de lucru redus, economia va fi ca cei doi nu vor primi ajutor de somaj, care este 75% din salariu. Astfel, statul ar urma sa suporte doar 20% din salariul unui angajat, fata de 75% pentru ajutorul de somaj", a spus Marius Opran, presedinte executiv al UGIR-1903.

La sedinta de lunea trecuta, plenul CES-ului nu a reusit sa formuleze un punct de vedere comun in ceea ce priveste scrisoarea de intentie catre FMI. Pe de o parte sindicatele au cerut aviz negativ pe document, iar pe de alta parte, patronatele au spus ca vor aviza favorabil scrisoarea, dar cu unele amendamente.

Unul dintre amendamente a fost ca reducerea pensiilor sa nu se aplice veniturilor sub 1.000 de lei, cerinta la care patronatele au renuntat in urma intalnirii de astazi de la Ministerul Muncii.

Premierul s-a intalnit, ieri, la Ministerul Finantelor, si cu liderii confederatiilor sindicale, pentru o discutie, in urma careia cele doua parti nu au reusit insa sa ajunga la un acord in privinta modalitatii de reducere a cheltuielilor.

Sindicatele sunt hotarate sa declanseze greva generala in 31 mai, iar in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de austeritate vor face un lant uman in jurul Parlamentului.