Presedintele CNSLR Fartia, Marius Petcu, a declarat joi, la finalul discutiilor de la Finante, ca sindicalistii intentioneaza ca in ziua motiunii sa faca un lant uman in jurul Parlamentului si sa blocheze intrarile, iar greva generala din 31 mai ar putea continua cu greve succesive in mai multe domenii.

"Ne-am propus sa facem un lant uman să blocam Parlamentul cu sindicaliasti in ziua motiunii. Greva din 31 mai e posibil sa continue cu greve succesive in diverse domenii de activitate", a spus Petcu.

Petcu sustine ca in intalnirea de la Ministerul de Finante nu s-a discutat nimic despre diminuarea pensiilor precizand ca "incercarea lor de a discuta pe această tema s-a lovit de un zid".

"A trebuit sa parcurgem din nou scrisoarea si am constatat ca premierul e inflexibil pe cele mai multe lucruri discutate. Probabil se va renunta la acele penalitati pentru alocatiile copiilor, veteranilor sau persoanele cu handicap. A preluat propunerile noastre, a cerut ministrilor sa gaseasca prin calcule formule prin care s-ar putea indrepta anumite lucruri, dar este foarte rezervat ca s-ar putea schimba ceva in scrisoarea de intentie", a mai spus Petcu.

Intrebat daca si decizia privind reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului ar putea fi modificata, liderul de la CNSLR Fratia a precizat ca ramane in vigoare decizia de reducere a acesteia cu 25 la suta.

El a mai spus ca cerut colegilor din teritoriu ca in week-end sa asalteze birourile parlamentare pentru a convinge parlamentarii sa nu voteze scrisoarea de intentie.

Intrebat daca crede ca parlamentarii din UDMR si UNPR ar vota impotriva scrisorii, Petcu a spus ca acest lucru ar putea fi vazut printr-un vot deschis.

Presedintele CNSLR Fratia a mai spus ca au existat discutii si referitoare la Codul Muncii, sesizand "o deschidere a premierului privind flexibilizarea timpului de lucru".

.

Presedintele Confederatiei Meridian, Ion Popescu, a declarat la finalul discutiilor de joi de la Ministerul Finantelor, ca CFR-istii vor opri trenurile intrand in greva generala din 31 mai, nemultumiti de scaderea cu 25% a salariilor.

Metrorex, RATB, Tarom si CFR ar putea declansa un protest comun, blocand astfel atat transportul in Bucuresti, cat si traficul feroviar si aerian.

Daca Guvernul decide sa taie salariile cu 25% in companii si sa modifice Codul Muncii, cu siguranta ca vom intrerupe lucrul. Am discutat si cu ceilalti lideri de sindicat si este posibila o actiune comuna pe 31 mai”, a spus, pentru incont.ro, secretarul general al sindicatului de la Tarom, Aurel Curdov.

De altfel, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, declara de saptamana trecuta ca traficul feroviar ar putea fi intrerupt de un protest spontan, daca Guvernul decide sa taie cu 25% si salariile angajatilor din companiile de stat.

La randul sau, presedintele FSLI, Aurel Cornea, a precizat ca profesorii vor intra in greva generala pe termen nelimitat din 31 mai si il avertizeaza pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, sa nu incerce sa faca presiuni asupra profesorilor prin inspectoratele scolare pentru a impiedica acest demers privind greva generala.
 

Mai mult ca oricand, sindicatele sunt hotarate sa declanseze greva generala, daca Guvernul nu renunta la taierile de venituri cuprinse in scrisoarea de intentie catre FMI.
 

Totodata, membrii Sindicatului National al Drumarilor din Romania ameninta si ei ca intra in greva generala din 31 mai, alaturi de toti bugetarii, nemultumiti de reducerea salariilor cu 25%.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, inaintea intalnirii de astazi de la Ministerul Finantelor ca, in cazul in care Guvernul se arata inflexibil, este posibil ca sindicatele sa iasa din nou in strada mai devreme de 31 mai.