Zeci de mii de romani au protestat miercuri fata de planul de austeritate care prevede reducerea pensiilor si salariilor din sectorul public, in cadrul acordului cu FMI, noteaza agentia France-Presse. Manifestantii, 50.000 conform sindicatelor si 30.000 conform Jandarmeriei, cer demisia premierului liberal-democrat Emil Boc, in caz contrar amenintand cu declansarea grevei generale pe 31 mai.

"Unul dintre cele mai mari proteste de la caderea comunismului in 1989 a avut loc miercuri la Bucuresti, pe fondul deciziei Guvernului de reducere a cheltuielilor, punand sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei de a respecta angajamentele cu FMI", scrie agentia Reuters, sub titlul "Mii de romani protesteaza fata de masurile de austeritate".

"Analistii apreciaza ca Guvernul ar putea ceda presiunii publice si ar putea atenua masurile de reducere a cheltuielilor in incercarea a pastrare a popularitatii pentru majoritatea parlamentara fragila, desi alegerile sunt programate abia la sfarsitul anului 2012", adauga Reuters, precizand ca protestele reprezinta primul test pentru determinarea Guvernului de aplicare a masurilor de austeritate.

"Mii de romani protesteaza fata de scaderea salariilor", relateaza si agentia Associated Press, precizand ca la manifestatie participa angajati din sectorul public, profesori, medici, mineri, dar si pensionari.

"Guvernul Emil Boc are disensiuni cu sindicatele si cu opozitia, care sustin ca masurile de austeritate vor provoca o criza sociala si politica si care propun noi negocieri cu FMI. (...) Romania, al doilea cel mai sarac membru al Uniunii Europene, mizeaza pe un imprumut de 20 de miliarde de euro acordat de FMI si UE pentru relansarea economiei, afectata de cea mai grava recesiune de dupa caderea comunismului", comenteaza agentia Bloomberg.

Agentia DPA noteaza ca zeci de mii de romani au iesit in strada, la Bucuresti, protestand pasnic fata de planurile de reduceri bugetare. "Reducerile, stabilite de comun acord cu FMI, au fost o sursa de nemultumire in Romania, opozitia cerand demisia presedintelui Traian Basescu si a administratiei sale", subliniaza DPA.

"Zeci de mii de angajati din Romania au organizat cea mai ampla demonstratie din ultimii ani, in semn de protest fata de masurile de austeritate decise de Guvern. Peste 60.000 de sindicalisti din toata tara, reprezentand toate categoriile profesionale, s-au adunat in fata sediului Guvernului nemultumiti de planul de reducere a salariilor in scopul relansarii economiei", relateaza China Noua.

"Zeci de mii de romani, in strada din cauza masurilor de austeritate", titreaza ziarul Le Monde, precizand ca Bucurestiul risca sa nu poata satisface conditiile FMI.

"Protestele de la Bucuresti, la care au participat mii de persoane, au fost printre cele mai bine organizate din ultimii ani", noteaza BBC, precizand ca Romania se confrunta cu o recesiune majora, dupa ani de crestere economica.

"Presedintele Traian Basescu i-a socat pe romani anuntand la inceputul lunii mai masuri care sa permita tarii sa indeplineasca obligatiile fata de FMI. Guvernul argumenteaza ca reducerile sunt singura metoda de evitare a cresterii taxelor, masura care ar obstructiona si mai mult cresterea economica", scrie Financial Times.