Alte procese impotriva statului! Bugetarii apeleaza la CEDO pentru drepturile castigate in instanta!
Bugetarii au primit o noua lovitura din partea Guvernului. Dupa ce a anuntat ca va taia salariile angajatilor de la stat cu 25%, Executivul a decis sa amane pana in 2012 si plata drepturilor castigate in instanta, prin hotarari definitive si irevocabile. Sindicatele sustin ca acesta este un motiv in plus sa declanseze greva generala si ameninta ca vor sesiza Curtea Constitutionala si institutiile internationale de aparare a drepturilor omului.
Functionarii publici, profesorii si medicii au primit o noua veste proasta de la Guvern. Daca pana acum mai sperau ca si-ar putea rotunji veniturile lunare taiate cu 25% cu drepturile salariale castigate in instanta, Executivul a decis ca acestea nu vor fi acordate mai devreme de 2012. Si nici macar integral.
Masura necostitutionala si ilegala, sustin sindicatele, care se pregatesc sa atace decizia la Curtea Constitutionala si la CEDO.
Reprezentantii salariatilor spun, de asemenea, ca pana in 2012 bugetarii vor continua sa castige procese in instanta, ceea ce va majora suma care va trebui acordata.
Cazul profesorilor este, poate, cel mai interesant, avand in vedere ca acestia au castigat si continua sa castige in instanta majorarea salariilor cu 50%, potrivit legii 221/2008, care nu a fost aplicata niciodata.
Si, desi Guvernul a abrogat legea incepand cu 1 ianuarie 2010, de la intrarea in vigoare a legii unitare de salarizare, Curtea Costitutionala a decis ca majorarile trebuie acordate pentru tot anul 2009. Sindicatele sustin, insa, ca, avand in vedere ca legea unitara de salarizare prevede ca drepturile salariale in 2010 nu pot fi mai mici decat in decembrie 2009, rezulta ca legea de majorare se va aplica in continuare.
Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat, pentru incont.ro, ca numai din sindicatul pe care il reprezenta, peste 100.000 de membri si-au castigat drepturile in instanta, iar procesele continua.
“Numarul celor care au de recuperat drepturi salariale castigate in instanta va creste, avand in vedere ca in fiecare zi se castiga procese. Numai pe legea 221/2008, daca ar castiga toata lumea, ar fi nevoie de 0,6% din PIB pentru achitarea restantelor. Pana in 2012 se va ajunge la peste 0,9% din PIB, daca se mai castiga si alte sporuri care nu au fost acordate”, a spus Liviu Pop.
Si functionarii publici au de recuperat o serie de sporuri neacordate si castigate in instanta, mai ales cei din administratia locala. Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a explicat ca decizia va fi atacata “cu siguranta” la Curtea Constitutionala si ca se va ajunge si la CEDO.
“Avem peste 20.000 de membri care au castigat sporuri in instanta. In cazul celor care nu au castigat, am ajuns la CEDO. Cu siguranta si de aceasta data vom sesiza Curtea Constitutionala, pentru ca deciziile sunt executorii, nu pot fi amanate de Guvern”, a spus Oprescu.
Guvernul a decis sa amane cu inca doi ani achitarea drepturilor castigate de bugetari in instanta, dupa ce mai existase o amanare anul trecut. Astfel, drepturile salariale restante castigate in instanta de bugetari se vor achita astfel: in 2012 se platese 34% din suma, in 2013 - 33%, iar in 2014 - diferenta de 33%.
Valoarea totala a drepturilor salariale restante castigate in instanta se ridica la 2,16 miliarde de lei, reprezentand 0,4% din PIB.
Interesant este ca Guvernul a gasit resurse pentru a achita o transa din drepturile salariale caștigate in instanța in 2009 de angajații din Justiție, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de act normativ adoptat ieri de Executiv.
Pe acelasi subiect: