"In primele cinci luni din 2009 au fost acumulate doar in sectorul operativ 200.000 de ore suplimentare, iar conditiile de lucru si riscurile deosebite nu sunt nici pe departe de natura sa plaseze salariatii din penitenciare in categoria privilegiatilor sistemului bugetar. O reducere a schemei cu inca 25% ar dubla orele suplimentare, generand un total anual de un milion de ore in plus, imposibil de compensat vreodata, in contextul in care se anunta peste 10.000 mii de detinuti ce urmeaza sa fie repatriati, iar necesarul de noi angajari devine vital pentru indeplinirea misiunilor in bune conditii", a declarat presedintele FSANP, Sorin Dumitrascu, citat de Mediafax.

Pe perioada grevei, inceteaza activitatile de escortare a detinutilor la punctele de lucru, de prezentare la instantele de judecata sau transferurile pentru executarea pedepsei.

Totodata, detinutii nu vor mai fi consiliati psihologic, nu se vor mai organiza activitati educative, iar programul de vizite se reduce la patru ore pe zi.

Va functiona normal doar paza penitenciarului, supravegherea detinutilor pe sectii si asigurarea utilitatilor de minima necesitate.

Desi mai multe sindicate ale bugetarilor au anuntat de o saptamana ca vor intra in greva generala din 31 mai, cele cinci confederatii sindicale anunta astazi, oficial, calendarul protestelor pentru perioada urmatoare.