CV-ul este primul pas pentru a fi chemat ulterior la interviu. De aceea, acesta trebuie sa spuna totul despre tine intr-un spatiu foarte restrans. Nu te ambala sa-ti faci un CV kilometric, nu il va citi nimeni.

Documentul trebuie completat si adaptat pentru jobul si compania la care vrei sa lucrezi. In functie de profilul angajatorului, trebuie sa introduci date noi sau sa scoti informatii care, daca au fost relevante pentru o companie, pot si total irelevante pentru alta.

Prin urmare, adapateaza-ti CV-ul si nu trimite copii la indigo la toate joburile pentru care aplici. Personalizeaza-ti aplicatia si nu trimite o pagina cu informatii scrise cu liniuta de la capat.

Pe langa informatiile standard, legate de studii si locurile de munca anterioare, incearca sa construiesti o naratiune, in care iti prezinti abilitatile si competentele. Pentru ca nimeni nu te angajeaza pentru teancul de diplome pe care le ai acasa, ci pentru ceea ce stii sa faci.

Ca sa castigi increderea recrutorului, adauga in CV si recomandari, adica persoane (nume, functie si date de contact) cu care ai lucrat si care ar putea da referinte despre tine. Acest lucru ii va demonstra angajatorului ca esti increzator in tine, desi poate nu te va verifica niciodata.

Specialistii mai recomanda, mai ales in contextul actual, ca, pe langa faptul ca trimiti cat mai multe CV-uri la mai multe companii, sa trimiti mai multe aplicatii la aceeasi companie, la intervale de timp. Totodata, daca vrei neaparat sa lucrezi intr-o anumita firma, care nu are momentan locuri vacante, poti trimite un CV o data la 3-4 luni. Sigur cineva te va remarca si vei fi printre cei chemati la interviu atunci cand compania face angajari.

Daca ai trecut de faza CV-ului si ai fost chemat la interviu, ai grija cum te prezinti. Pentru fiecare intalnire cu angajatorul trebuie sa te pregatesti minutios, ca la scoala. Cum in ultimii doi ani este din ce in ce mai greu sa-ti gasesti un job, nu-ti mai poti permite sa te duci la interviu fara sa stii pentru ce te duci.

Asta presupune sa te informezi inainte despre companie, despre postul pe care l-a scos la concurs si sa afli orice informatie care ti-ar putea fi utila la interviu. Trebuie sa te gandesti, de asemenea, de ce vrei acel job, ce te califica pentru el si ce beneficii ar avea compania daca te-ar angaja.

Cum si forta de munca este o marfa, trebuie sa stii sa te vinzi, sa stii sa te prezinti asa cum te vrea angajatorul: adu in discutie calitatile care te-au ajutat la anteriorul loc de munca si care te-ar putea ajuta si la viitorul si arata ca stii ce presupune noul job si ca esti persoana cea mai potrivita. Cu o astfel de atitudine, poti avea castig de cauza in fata candidatilor care au ani de experienta in spate.

Ai grija, de asemenea, la atitudinea pe care o afisezi in timpul interviului. Cuvantul de ordine este incredere – trebuie sa inspiri incredere angajatorului si nu poti face acest lucru daca nu ai tu insuti incredere in tine. Prin urmare, in loc sa fii agitat si nesigur pe tine, incearca sa fii entuziast si degajat in discutie. Daca nu ai experienta interviurilor si daca esti o persoana mai emotiva din fire, exerseaza dinainte discursul pe care il vei expune in fata angajatorului, fie rugand un prieten sa te asculte, fie inregistrandu-te si imbunatatindu-ti ulterior atitudinea.

Foloseste un limbaj concis si zambeste. Imbraca-te adecvat, vorbeste despre ce ai face tu daca ai fi angajat si povesteste despre cum ai finalizat cu succes proiecte la locul de munca anterior. Atentie insa sa nu cazi in extrema cealalta: sa nu vorbesti si sa nu te lauzi prea mult.

Trimite un mesaj de multumire dupa interviu. Nu va fi interpretat ca o ligusire, ci va fi apreciat de angajator. Reusita sta in detalii, spun specialistii, iar daca un angajator are doi candidati competenti pentru acelasi job, il va alege cu siguranta pe cel de la care primeste un mail dupa interviu, in care ii multumeste pentru oportunitatea pe care i-a oferit-o de a-l invita la discutie.

Mailul sau scrisoarea pe care o trimiti dupa interviu trebuie sa exprime nu numai gratitudinea, ci si faptul ca ai inteles ce implica munca pe care trebuie s-o faci in cadrul companiei si ce ai putea sa aduci tu in plus.

Si, nu in ultimul rand, persevereaza! Daca ai trimis zece CV-uri nu inseamna ca ai facut totul pentru a-ti gasi un loc de munca. Cerceteaza zilnic site-urile de recrutare sau paginile de internet ale companiilor pentru care te-ar interesa sa lucrezi, gaseste toate anunturile care ti se potrivesc si trimite aplicatii. Cu cat trimiti mai multe CV-uri si esti mai in tema cu miscarile care se produc in piata si in domeniul de care esti interesat, cu atat ai mai multe sanse sa te angajezi. Aloca majoritatea timpului tau acestui lucru, pentru ca, in definiv, singurul tau job in aceasta perioada este... sa-ti gasesti un loc de munca.