Potrivit unui proiect de ordonanta, citat de Mediafax, Guvernul a decis sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie. Restrictia se aplica autoritatilor ai institutiilor publice finantate integral de la buget, din venituri proprii si subventii bugetare sau integral din venituri proprii.

Pot exista si exceptii, dar care trebuie justificate temeinic si numai in conditiile in care se ocupa doar 15% din totalul posturilor vacante, iar acestea se incadreaza in cheltuielile de personal aprobate prin buget. Totodata, sunt exceptate de la regula intitutiile nou infiintate, dar numai in primul an de functionare si daca nu rezulta din reorganizarea unor institutii déjà existente.

Pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul intentioneaza sa concedieze aproximativ 100.000 de angajati de la stat in acest an. Executivul a adoptat déjà o ordonanta prin care 15.000 de posturi din educatie vor fi eliminate de la 1 septembrie. Potrivit unui alt proiect de act normativ, aproximativ 17.000 de functionari publici ar urma sa fie concediati. In aceste conditii, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie a anuntat astazi declansarea grevei generale, incepand din 12 frebruarie.