Presedintele Federatiei "Pro Asist", Radu Lita, declarat, pentru incont.ro, ca, asemeni cadrelor didactice, asistentii sociali s-au trezit cu o ordonanta pe masa prin care 3.000 de angajati ai directiilor de protectie sociala ar trebui sa plece acasa. El spune ca decizia vine ca urmare a diminuarii de catre Guvern a alocatiei anuale pentru persoanele asistate, consecinta fiind disponibilizarea unei parti din personal.

"De exemplu costul anual cu un copil aflat in plasament a scazut la 20.686 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 1.700 de lei pe luna, cu aproape 300 de lei mai putin fata de anul trecut. Din acesti bani trebuie asigurata hrana, intretinerea si salariul asistentului maternal. Prin urmare, pentru a asigura un trai decent acestor copii, se va renunta la cheltuielile cu resursa umana", a explicat Radu Lita.

Liderul sindical a mai spus ca sistemul de asistenta sociala este deja pe deficit de personal si ca decizia de a se face concedieri a fost luata in necunostinta de cauza. "Intelegem dorinta Guvernului de a face economii la buget, dar ce economii se pot face daca dai afara niste oameni care oricum sunt platiti cu salariul minim pe economie?", puncteaza presedintele "Pro Asist". Potrivit lui Lita, salariul mediu catigat in sistem a fost anul trecut in jur de 900 de lei, dar acest urmeaza sa fie diminut in 2010 prin eliminarea unor sporuri.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara, dupa ultima sedinta de Guvern, ca in sistemul de asistenta sociala or fi operate in acest an 3.000 de concedieri, in urma aplicarii standardelor de cost. Potrivit acestuia, cheltuielile din domeniul protectiei copilului trebuie reduse cu 26%, cele cu persoanele cu handicap, cu 8%, iar cele din domeniul protectiei persoanelor varstnice vor scadea cu 3%. In prezent, in sistemul de protectie sociala sunt 32.000 de angajati.