Daca in cazul profesorilor sau a functionarilor publici aplicarea legii unitare este simpla, deoarece acestia nu au in contractele colective de munca clauze referitoare la salarizare, in agentiile si autoritatile guvernamentale acestea exista si trebuie respectate.

“Contractele colective de munca trebuie respectate pana la termenul la care acestea expira. Unele autoritati si agentii guvernamentale se autofinanteaza si de aceea au in aceste contracte si referinte salariale pentru ca au avut dreptul sa-si negocieze salariile”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Mocanu a precizat ca majoritatea contractelor de munca, mai ales clauzele care tin de salarizare, se renegociaza la inceput de an, asa ca dupa expirarea acestora, salariatii acestor institutii vor fi incadrati pe grila unitara de salarizare. In acest caz, este posibil ca unele salarii sa scada.

Guvernul se intruneste in sedinta luni seara, pentru a adopta normele de aplicare ale legii unitare de salarizare. Tot luni va lua o decizie si in ceea ce priveste salarizarea din agentiile si autoritatile guvernamentale.