In acest context, investitorii incep sa se uite dupa alternative de investitii ca sa-si protejeze portofoliile. Dupa ce au obtinut castiguri de 30% sau chiar 40% pe Fondul Proprietatea, Petrom si SIF-uri, unii investitori au inceput deja sa le marcheze si sa plaseze banii in titluri "defensive".

Intrebarea este: Care sunt titlurile defensive de pe Bursa? In mod normal acestea pot fi recunoscute dupa mai multe criterii. Unul ar fi sectorul de activitate. Furnizorii de utilitati, companiile farmaceutice, producatorii din industria alimentara sunt considerate investitii defensive, deoarece rezultatele lor sunt mai putin sensibile la contractiile economice. Totusi, in acest moment indicatorii macroeconomici nu semnaleaza inca o con¬tractie. Economia locala este pe crestere abia de un an, iar bugetele companiilor sunt in general optimiste.

In acest caz, investitorii cauta investitii defensive pe termen scurt, adica actiuni care sa reziste mai bine in cazul unor corectii pe termen scurt ale pietei, cum au fost cele din vara anului trecut.

Exista mai multe criterii pe baza carora pot fi identificate aceste actiuni. Cel mai utilizat de analisti este indicatorul beta, care arata cat de corelata este evolutia unei actiuni cu evolutia generala a pietei. Cu cat gradul de corelare este mai mic, cu atat actiunea este mai utila atunci cand piata scade. Calculul indicatorului beta pentru toate companiile de pe bursa presupune insa un efort destul de mare din partea investitorilor.

Citeste mai multe despre acest subiect pe www.zf.ro