Cotenescu preda si practica Bikram Yoga, o ramura mai tanara a vechii discipline indiene, care se practica in umiditate si caldura, afacere care a gasit o nisa printre personajele stresate de pe Wall Street si de la Hollywood si care a ajuns la o cifra de afaceri de 365 de milioane de dolari pe an, scrie Bloomberg.
„Mi-a venit pur si simplu in minte”, spune Corina Cotenescu, in varsta de 34 de ani, despre premonitia sa din 3 august, dupa care a urmat caderea de 4,8% a indexului S&P, la minimul din februarie 2009. “Lectia m-a ajutat sa trec peste asta”, a continuat ea.
Cand preda, intr-o camera cu oglinzi din Upper East Side, in Manhattan, singurele sunete care se aud sunt miscarile si exercitiile de respiratie.
Practicanta de yoga din 2003, Contenescu tranzactioneaza derivate de petrol pentru CEC Futures LLC dimineata, iar dupa-amiaza preda cursuri de Bikram Yoga. Obisnuieste sa spuna ca zapuseala din camera de yoga este doar un moment de respiro comparativ cu “fiebinteala” de pe bursa.
„Daca pierd bani, ma duc direct la curs, pentru ca stiu ca am un bagaj emotional de care trebuie sa scap”, spunea in iunie, cand cele 15 grade de afara erau putine comparativ cu locul ei de munca. “Bikram Yoga imi da multumire fizica si emotionala, iar tranzactiile pe bursa imi dau multumire intelectuala”, spune Corina, care a venit din Romania in Statele Unite la 23 de ani.
Cei care practica Bikram trebuie sa bea foarte multa apa, spune Julie DiMatini, director de cercetare la Institutul Korey Stinger de la Universitatea din Conneticut, care se ocupa cu preventia mortii subite in cazul sportivilor.
Yoga este mai putin periculoasa decat practicarea fotbalului, de exemplu, sau alergarea pe o distanta de 5 mile, pentru ca este mai putin extenuanta, spune cercetatoarea.
La Colegiul de Bikram Yoga din Los Angeles o sedinta costa in jur de 20 de dolari si 50.000 de participanti vin la cursuri in fiecare zi. Numarul acestora a crescut cu 75% in ultimii cinci ani.
Corina Cotenescu spune ca acestea sunt urmarile recesiunii. “Oamenii fac yoga si in vremuri bune si in vremuri rele. In vremurile bune, salile sunt pline pentru ca se simt bine si pentru ca vor sa arate bine. In vremurile dificile, salile sunt pline pentru ca vor sa scape de stres”, explica ea.
Bikram Yoga NYC a fost primul studio din New York, spune cofondatoarea lui Jennifer Lobo. Potrivit acesteaia, cei care predau sursuri de yoga castiga intre 55 si 110 dolari pe sedinta.
O afacere de 35 de Rolls-Royce-uri si Bentley
Doar cei care platesc 11.000 de dolari pentru un training de noua luni cu fondatorul disciplinei Bikram Choudhury, pot ulterior sa predea. Participantii dorm, in medie, doua ore pe noapte.
Choudhury, care are 65 de ani si care preda purtand doar un slip si un Rolex, a refuzat sa spuna cat castiga anual din aceasta activitate, dar spune ca are 35 de masini Rolls Royce si Bentley in garajul lui din Los Angeles.
De cand aceasta disciplina a fost fondata oficial, in 1971, mai multe personalitati au practicat Bikram, cum ar fi sportivii Kobe Bryant si Andy Murrey sau Madonna.
„Multi oameni vin la yoga pentru ca sunt stresati, si nu este neaparat doar cazul traderilor. Prabusirea pietelor financiare ne afecteaza pe toti, de aceea oamenii simt nevoia sa se relaxeze”, incheie Corina Cotenescu.
Foto: Bloomberg