Scaderea cursului francului elvetian s-a produs in urma zvonurilor potrivit carora Banca Nationala a Elvetiei ar fi hotarata sa intervina pentru a tempera aprecierea monedei.

In week-end, presa elvetiana scria despre posibilitatea stabilirii unei limite minime a cursului euro/franc, sub care nu poate cobori. Pentru romani, asta inseamna ca francul nu va mai ajunge la 4 lei, decat daca euro se intareste foarte mult.

Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de luni in crestere, sustinute de informatiile legate de achizitii, care au compensat datele regionale sub asteptari privind industria americana, scrie Reuters.

Indicele Dow Jones a urcat cu 1,04%, Standard & Poor's 500 cu 1,02%, iar Nasdaq cu 0,83%.

Actiunile Motorola Mobility Holdings au crescut cu aproape 60%, la 38,73 dolari pe unitate, in urma anuntului privind oferta Google de preluare a companiei pentru 12,5 miliarde de dolari. Titlurile Google au scazut cu 2,8%, la 547,25 dolari pe unitate, limitand avansul indicelui Nasdaq.

Bursele europene, pauza de respiro

La 07:06 GMT (10:06 ora Romaniei), indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene era in crestere cu 0,4%, dupa ce vineri a avansat puternic, cu 3,7%, sustinut de avansul vanzarilor de retail in SUA.

Date publicate luni de autoritatile japoneze au indicat o scadere a Produsului Intern Brut in trimestrul al doilea mai mica decat asteptarile, contribuind la increderea investitorilor.

Intalnirea Merkel - Sarkozy linisteste piata
Bursele din Asia au inchis in crestere sedinta de luni, insa piata ramane fragila inaintea unei intalniri cheie a cancelarului german, Angela Merkel, cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, programata pentru marti.

Chiar si asa, cancelarul Merkel a anuntat deja ca pe ordinea de zi a summitului nu se va afla un subiect despre care se discuta aprins in lumea finantelor - si anume crearea de euro-obligatiuni. "Tarile puternice ar putea ajuta restul Europei daca isi "dilueaza" obligatiunile, adica isi retrogradeaza statutul pentru a emite obligatiuni comune cu restul tarilor. Cred ca ar fi o idee buna. Insa, in schimb, Germania si celelalte puteri ar solicita, cred, sa aiba un cuvint mai greu in politicile fiscale", spune Virginie Masissoneuve, analist financiar.

Indicele Nikkei al bursei din Tokio a urcat cu 1,4%, urmand evolutia pozitiva din sedinta de vineri de pe Wall Street, fara a mai inregistra insa volatilitatea puternica de saptamana trecuta.

Actiunile de pe bursele din Asia, cu exceptia Japoniei, au avansat cu 2,1%, dua ce au pierdut aproape 4% saptamana anterioara, iar indicii pietelor importante din Australia si Hong Kong au crescut cu peste 2%.

Acalmia de pe pitele fiananciare vine dupa mai bine de o saptamana in care bursele din toata lumea au cazut abrupt, dupa retrogradarea ratingului SUA de catre S&P, ceea ce a generat pierderi de sute miliarde de dolari.