Pe Carlos Slim, cel mai bogat miliardar al planetei, primele 4 zile de caderi pe bursa l-au costat suma-record de 8 miliarde de dolari.

Actiunile miliardarului mexican Carlos Slim pe bursa au scazut cu 11%, din iulie si pana in august, si sunt evaluate la 63 de miliarde de dolari, potrivit datelor prezentate de Bloomberg. Slim, care este cel mai bogat om al planetei, a luat prima lovitura cand indexul bursier mexican IPC a scazut cu 7,4%, iar moneda nationala, peso-ul, s-a devalorizat cu 2,5% in fata dolarului.

El a ocupat in 2011, pentru al doilea an consecutiv, prima pozitie in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, surclasandu-i pe americanii Bill Gates si Warren Buffet. Actiunile companiilor detinute de acestia din urma au avut o saptamana mai buna pe bursa, Microsoft-ul lui Gates scazand cu 5,3%, in timp ce holdingul lui Buffet, Berkshire Hathaway, a cunoscut o sacdere de 4,3%.

Si traderii plang

Nici miliardarul Warren Buffet, care a dezvaluit cea mai importanta achizitie din ultimii trei ani: actiuni de miliarde de pe bursa, nu sta mai bine. Si asta pentru ca averea a scazut in ritmul bursei. Compania americana Berkshire Hathaway Inc, condusa de Warren Buffet, a cumparat  actiuni de pe bursa in valoare de 3,62 miliarde de dolari. O asemenea suma a mai investit in 2008: 3,94 miliarde de dolari. Achizitiile capitalului propriu le-au depasit pe cele de titluri de valoare cu scadenta fixa, pentru prima data din 2009.

Portofoliul firmei, care s-a ridicat la 67,6 miliarde de dolari la 30 iunie, a suferit in prima saptamana din august o pierdere de 1,6 miliarde de dolari, odata cu scaderea pietelor.

John Paulson, managerul de fond in varsta de 55 de ani, care a devenit peste noapte, in 2007, unul dintre cei mai de succes traderi americanii doar pariind pe colapsul pietei imobiliare americane si, ulterior, pe cresterea aurului, a dat gres acum. Acum este considerat unul dintre marii perdanti ai unei piete de 2.000 de miliarde de euro dupa ce a mizat pe revenirea economiei, exact contrariul a ceea ce i-a adus zeci de milioane de euro in urma cu patru ani.

Fondul sau de investitii Paulson&Co care, pana in martie, administra 38 de miliarde de dolari, acum mai are in portofoliu doar 35 de miliarde de dolari, suma scazand in acelasi ritm cu busele americane.

In aceste vremuri tulburi, exista si investitori care fac bani buni mizand pe actiunile unor companii care s-au prabusit si care vor valora mult mult in perioada urmatoare. Spre exemplu, miliardarul Donald Trump a spus, intr-un interviu pentru CNBC, ca in aceste zile de incertitudine pe bursa, a cumparat actiuni la Bank of America si Citi Bank, chiar dupa ce valoarea lor a scazut masiv, in urma anuntului retrogradarii ratingului de tara al SUA.

Citeste

Este doctor in statistica si a descoperit secretul loteriei. A castigat peste 20 de milioane de dolari

 Masurile anuntate de Banca Elvetiei au dat roade. Francul elvetian a scazut dupa cinci maxime consecutive