Bursa a crescut vineri cu 4,73%, sustinuta de revenirea pietelor externe, insa se plaseaza cu 8,5% sub nivelul din joia trecuta, cu o zi inaninte de startul volatilitatii ridicate determinat de retrogradarea ratingului SUA de catre agentia Standard&Poor's.

Cresterea consistenta de vineri a acoperit doar partial pierderile din sedintele precedente, astfel ca la finalul sesiunii indicele compozit al BVB (BET-C) era cu 8,5% sub nivelul de joia trecuta. Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plaseaza cu 8,8% sub nivelul de joia trecuta, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si actiunilor FP, este cu 14,7% mai jos.
 
Dupa primele opt minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 2,92%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 2,43% peste nivelul de joi. In sedinta precedenta, indicele BET a scazut cu 1,85%, iar indicele BET-FI a coborat cu 1,31%.

La preturi in revenire au deschis ziua si actiunile companiilor din sectorul energetic, ridicand indicele BET-NG cu 3%. Indicele a incheiat ziua anterioara in crestere cu numai 0,1%. Prudenta investitorilor a limitat lichiditatea la 1,3 milioane lei (318.000 de euro), valoare cu 24% sub rulajul de la deschiderea sesiunii de joi, de 1,7 milioane lei (418.000 de euro).

Bursele europene, indecise

Bursele europene au deschis vineri in scadere, investitorii asteptand date privind increderea consumatorilor si vanzarile retail din SUA, potrivit Bloomberg. Pe parcursul zilei, bursele sunt in urcare puternica datorita aprecierii actiunilor bancare in urma interzicerii tranzactiilor de tip vanzare in lipsa - speculative - (short-selling) cu titluri ale companiilor financaire pe pietele din Franta, Italia, Spania si Belgia

Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,7% in primele minute de tranzactionare, urmarind declinul pietelor din Asia si al preturilor tranzactiilor futures cu actiuni de pe Wall Street. "Traderii sunt inca nervosi. Orice stire negativa ar putea declansa o noua iesire. Desigur, orice clatinare a datelor pe retail din SUA sau a increderii ar putea fi catalizatorul unei noi runde de vanzari", comenteaza un analist al IG Markets Melbourne.

Economistii estimeaza ca vanzarile retail din SUA au crescut cu 0,5% in iulie, datele oficiale urmand sa fie anuntate la Washington in a doua parte a sedintei bursiere din Europa. Totodata, analistii anticipeaza scaderea increderii consumatorilor americani in august.

Franta, Spania, Italia si Belgia au impus, de vineri, interdictii temporare sau pe perioada nedeterminata pe vanzarea in lipsa (short-selling) a actiunilor mai multor companii financiare, incercand sa stabilizeze pietele dupa ce actiunile bancilor franceze au fost destabilizate in ultimele zile de zvonuri privind lichiditatea si expunerea la criza datoriilor de stat.

Un factor de optimism este o intalnire programata pentru marti intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, pietele asteptand noi semnale pozitive privind masuri de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Bursa de la New York a inchis in urcare cu 4%, piata da semne de stabilitate

Bursa de la New York a inchis joi in urcare cu 4%, valul recent de incertitudine si ingrijorare fiind eclipsat de atractivitatea actiunilor la preturile puternic depreciate in urma scaderilor abrupte din ultimele saptamani, transmite Reuters.

Avantul de joi marcheaza a doua zi de crestere puternica a pietei americane intr-o saptamana care a adus oscilatii seminificative.

Dupa trei saptamani de vanzari agresive care au redus valoarea indicelui S&P 500 cu pana la 17%, bursa americana da semne de stabilizare.

Temerile privind contagiunea crizei datoriilor de stat din Europa s-au calmat din nou pentru moment, dupa informatii privind o intalnire intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, programata pentru marti.

Actiunile din sectorul financiar au depasit performantele pietei, dupa ce au inregistrat in ultima perioada cele mai abrupte pierderi.

Indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in urcare cu 3,95%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a avansat cu 4,63%. Piata Nasdaq a castigat totodata 4,69%.