„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puţin acum, când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II”, a declarat şeful Executivului, citat de News.ro.

Tudose a precizat că discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie”.

„Fiind o contribuţie vărasată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor”, a explicat premierul.

El a mai spus că îi va cere ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, să pună la dispoziţie calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.

Randamentul este mult mai mare la Pilonul I. Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a ţinut să puncteze prim-ministrul.

Referitor la dezbaterile din spaţiul public cu privire la intenţiile Guvernului de a naţionaliza pilonul II de pensii, Tudose a apus că acestea au plecat de la o premisă greşită.

Dezbateriile au plecat de la o premisă greşită. Din nou că vrem să desfiinţăm Pilonul II - nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II - ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la Pilonul I”, a subliniat Tudose.

Vicepremier: E ceva îngrijorător în privinţa Pilonului II de pensii

Și vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că există ceva „îngrijorător” în privinţa Pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine.

Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea şi de la domnul vicepreşedinte Giurescu. Dânşii urmăresc cifrele atât de la Pilonul I, cât şi de la Pilonul II de pensii. Din cifre, le-au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii. Mai mult decât atât, împreună cu administratorii de la Pilonul II de pensii şi conducerea ASF au avut întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, sub nicio formă nu există desfinţarea Pilonului II de pensii sau marginalizare”, a spus Marcel Ciolacu.

El a ţinut să precizeze că „decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României, dacă vor avea de câştigat cei înscrişi la Pilonul II de pensii, decizia va fi luată”.

„Nu este o decizie luată, ne uităm în continuare pe cifre, există anumite cifre care ne îngrijorează, viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii. Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, nu ca în alte state. La noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie, pentru că Guvernul României poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetăţenilor care au accesat”, a completat vicepremierul.

Marcel Ciolacu a subliniat faptul că „nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I”, fiind „exclusă” o asemenea decizie.

Statul roman, Guvernul, nu a luat in discuţie Pilonul II de pensie pentru că nu are bani, a luat din alte considerente această discuţie. Acest lucru va fi explicat de preşedintele ASF şi cu viceprşedintele pe pensii şi de către Ministerul Finanţelor. Deci, decizia nu a fost luată dintr-o foamete a Guvernului pentru bani. Avem suficienţi bani să închidem această rectificare bugetară şi bugetul până la sfârşit. Vă aduc aminte că avem cea mai mare creştere economică din Europa”, a mai spus vicepremierul.

Profit.ro scria, în urmă cu câteva zile în urmă că Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.

În primele discuții cu reprezentanții industriei de profil, Ministerul Finanțelor a propus și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%.

O altă măsură pe care Ministerul Finanțelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuțiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%, mai scrie Profit.ro.

Există și o a treia măsură propusă: persoanele care au contribuit la Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, vor putea să-și mute sumele deja acumulate aici la Pilonul II, cel al pensiilor obligatorii administrate privat.

O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, în condițiile în care contribuțiile viitoare virate de stat se vor reduce, dacă participanții renunță la Pilonul III.

Guvernul are în vedere de mai mult timp modificarea sistemului de pensii administrate privat, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţând chiar desfiinţarea Pilonului II, informaţie dezminţită ulterior de premierul Mihai Tudose.